Monday, December 8, 2014

Not Bad

Bismillah...

Second week of my internship
So far, so good
My working environment not as I expected
But it's better than what I scared it would be


Alhamdulillah
I met another intern student
My junior in networking to be precise
And he's my primary school classmate
But, thing wasn't the same like when I was a child
Yeah, time flies, people change, you know
** he's not single FYI ;)


For time being, Mr. and Mrs. Ayahumi is not around
And yesterday, my sis and I going somewhere we've never been before
Not that far like Bintulu laa
Still around Miri


And last Saturday was one of best day of the year
At first I thought the Family Day was boring and sucks
But when my sis let me play the music, it turns around
The Family Day become kind of beach party
It really fun and enjoy!
Who says Family Day was boring and sucks?
** ahaa.. I did :P



Well, with some EDM songs, popular songs, it will make the day!
Oh I forgot to tell that the Family Day was at Beach Republic
Yupp, in Esplanade Miri, of course!


View of Beach Republic, Miri
**credit to the photo owner


Anything else?
Yeah, about some movies in cinema
I did watch 'Peguins of Madagascar' and 'Big Hero 6'
Both of them was fun
But I like PoM more because of the cuteness overload!
BH6 was exciting and I almost missed the beginning of
the movie because of parking issue


For 'The Maze Runner', luckily I watched it at home with my sibs
For me, it's not worth to watch at the cinema
The story kinda irrelevant and confusing
Next time, better watch cartoon instead of that type of movie at cinema


Okayy.. That's all for time being
Anything, I'll update later


Sorry for whatever it is
Phir milenge chalte chalte
Wassalam

Monday, November 3, 2014

And Counting...

Bismillah...

Last three days at Kuching.
Huuuu... Kinda sad actually.
Well, nothing lasts forever, right?
Who knows the beginning of good life soon will be revealed?
*hope so*


Next two days after tomorrow, I'm having my last paper.
My final last paper after two and half years being here.
And my friends has started to post 'I-am-gonna-miss-whatever' at most social media.
I did, too. *bluerrrkk*
So what? It's typical, I know.
But, sooner or later, we all gonna miss something that we used to not-really-like-it.


Basically, I'm little bit worried about the industrial training thingy.
Oh ALLAH, what am I gonna do for the whole 20 weeks of my industrial training???
Will I be able to complete all the tasks being given to me?
Seriously, it's freaking me out.


And after industrial training is done, I have to start worrying about something bigger.
Yup, looking for a job.
Ouch.. I know, it's hard and not gonna be easy with all the competition out there.
But at least when I have one full time and steady job, I'm ready to go to the next stage.


Ahaa..!
People around me keep asking me, what am I gonna do after finishing my diploma?
Am I going to continue my study or start working?
Hello guys, my finals isn't done yet.
So why bother thinking about something that we don't even know, right?
I mean, seriously, I still have to enjoy my three weeks of semester break.
And then I have to do my industrial training.
It's far further in the future, okayy...
So, chillax.
Let time decides for me.


But for the time being, for those who asking me about that kind of question.
I'd prefer to start working.
Why working with diploma?
Diploma is like SPM nowadays.


Ehemm..
For your information, I said for the time being.
Clear enough?
Someone's told me that it ain't easy looking for a job nowadays and in future, I believe.
So, when you're getting hired by a company as their permanent staff
Why bother to sacrifice that opportunity?
I mean, you can continue your study while you're working, right?
Besides, you don't have to burden your parents or family about your study thingy.
It's all your responsibilities.
By the way, it's really tough competition out there, watch out!


But then again, it's all up to you.
It's your future.
And your decision will picture your future.
It's your life, anyway.
Stop asking people around bout what you gonna do, what you shouldn't do, 
what to wear, what to eat and whatsoever.
Screw what people say about your life.
They don't have life they wanted it to be, that's why they keep judging and criticizing other's life.


Last but not least, don't stop praying.
Never stop believing in your God.
Whatever situation that you'll face, believe in HIM.
HE knows what to do and what the best for you.


Oh ya, some people did ask me if I'm getting marry after finishing my diploma.
The answer is, naaahh..!
I'm still young and there's a lot of things I want to do other than stick to one person and his family.
Unless it's my call..! *evil laugh*
But when come to think about it, when I was a little girl
I wanted to make my wedding ceremony on this special date..
02-02-2020
Which is six years away!
And I don't want to trouble my parents, my future husband and his family about my wedding.
I want it the way I imagine it would be.
Or at least I didn't have to suffer because too many debt caused by the wedding ceremony.


Okayy..
I think it's a wrap.
See you soon, homie..
Sorry for anything that may hurt you.
Phir milenge chalte chalte.
Wassalam...

Thursday, October 30, 2014

One Week To Go

Bismillah...

30 Oktober..
Selamat hari lahir kpd beliau.
Walaupun sudah tiada, segala jasa baik beliau masih tetap dalam ingatan.
Al-Fatihah...

Seminggu lagi, aku akan balik.
Yeahhh.. Tak sabar rasanya.
Rindu dgn masakan Mrs. Ayahumi.
Rindu dgn adik beradik..
Huuu.. Nanti semua dah sibuk dgn kerja memasing, entah ada masa ke tidak utk bertanya khabar.

Balik cuti sem memang satu nikmat.
Dan kali ni, cuti sem aku diteruskan dgn praktikal.
Alhamdulillah dah settle ttg tempat praktikal.
Tinggal tunggu masa melapor diri je nanti.

Cuti sem kali ni cuma tiga minggu.
At least ada drpd tak ada langsung.
Dan 1 Disember start praktikal.

Actually aku ada lagi satu paper.
Tapi minggu depan.
So, take a break with KitKat.
*wink*

Tengah serabut tentang bebarang nak dibawa balik ni haa.. 
Boleh ke tidak nak mengangkutnya nanti, Wallahu'alam.

Okeyy.
Phir milenge chalte chalte.
See you soon, home.
Wassalam.

Friday, October 24, 2014

Salam 1436H

Bismillah...

Sedar tak sedar, dah akhir tahun.
Tahun Hijrah la, bukan masihi.
Hari ini Jumaat terakhir tahun 1435H.
Moga menjadi Jumaat terbaik sebagai penutup tahun ini.

Petang ni, lepas Asar or sebelum Maghrib, bacalah doa akhir tahun.
Sila google utk keterangan lebih lanjut.
*wink*

Bila direnung kembali, tahun ini banyak mencipta kenangan.
Sama seperti tahun-tahun yg sudah.
Bezanya mungkin sebab dah dewasa.
*tgn dibahu, mata ke langit*

Esok tahun baru.
Sama-samalah kita berdoa agar diberi kesempatan utk bertaubat atas dosa-dosa yg lepas.
Moga kesilapan yg lalu dijadikan guru yg mengajar erti hidup.
Mana yg salah, betulkan.
Mana yg betul, istiqamahkan.

Aku mungkin tak sebaik manusia-manusia diluar sana.
Tapi aku berharap sangat kesedaran yg ALLAH berikan ini, berkekalan. *Amiinn..*
Moga dapat menjadi pembimbing, penguat semangat aku dlm hidup ini.
Sesekali akan wujud rasa bersalah dlm diri selepas melakukan kesalahan.
Tak banyak, mesti ada sikit.

Lumrah lah manusia ni melakukan kesilapan.
Normal lah kalau masing-masing sedar akan kesilapan yg dilakukan.
Berubahlah menjadi lebih baik utk mendapat hasil yg lebih baik.

Dunia ni sekejap cuma.
Walaupun kita rasa mcm nak mati sangat, at least bersyukurlah dapat hidup sihat wal afiat.

Hidup ni, tak semua yg kita nak, kita dapat.
Tak salah berangan, tapi ada baiknya kita berusaha mendapatkan apa yg kita nak.
Mana tahu, lambat laun dapat juga apa yg kita hajatkan?
Expect the unexpected.

Pernah tak rasa, waktu kita nak sangat sesuatu, kita tak dapat?
Bila dah tawar hati, sesuatu tu datang bergolek depan mata, mcm hujan di musim banjir.
Tapi kita dah tak berminat.
Sebab apa?
Sebab tak bersyukur dgn apa yg ada.

Kita mungkin tak ada apa yg orang lain ada.
Tapi ingat, orang lain belum tentu ada apa yg kita ada.
Nampak tak yg masing-masing mahukan apa yg kita tak ada?
Walhal apa yg bagus pada kita belum tentu bagus pada orang lain, bukan?

Kenapa aku bebel macam ni?
Sebab aku selalu rasa mcm ni.
Rasa rendah diri sangat dgn diri sendiri.
Malu dgn kekurangan diri bila berdepan dgn org yg jauh lebih baik drpd aku.
Dalam diam, aku nak apa yg org tu ada.
Nampak tak yg aku ni manusia yg tak bersyukur?

Well, kalau nak dibanggakan apa yg aku ada...
Rasanya aku tak ada apa-apa nak dibanggakan.
Nothing much to be proud of.
Tapi dgn perasaan itulah aku sedar diri.
Aku sedar apa yg ada pada aku, bukan hak milik aku.
Jadi aku harus manfaatkan peluang yg ada utk menjadi insan yg berguna utk masa depan.
Dan terus berusaha utk jadi lebih baik.

Okey. Panjang sangat dah.
Terima kasihlah sudi membaca.
Sama-samalah kita berusaha menjadi insan yg lebih baik, berguna utk agama, bangsa dan negara.

Sekian..
Akhir kata, Selamat Menyambut Tahun 1436H.
Moga tahun ini lebih baik daripada yg sebelumnya. *Amiinn..*
Ampun maaf utk segala kekurangan diri.
Phir milenge chalte chalte.
Wassalam..

Wednesday, October 15, 2014

Maaf..

Bismillah...

Maaf sebab dah terlalu lama tinggalkan blog nih.
Even aku tau tader orang sudi nak menjenguk..
Sobs.. Sobs.. Sobs..

Huu.. Tang mana aku nak start..
Okey.. Lepas raya hari tu, aku kembali menjadi seorang pelajar tahun akhir di PKS.
Segala assignment pastilah menimbun, seperti biasa.
*yawn*
Okey.. Ini bosan.

Hari tu, aku ada join demo Silat Cekak Pusaka Ustaz Hanafi di Plaza Merdeka.
Actually, aku join sekadar suka-suka.
At the end of the day, demo tu buat aku rasa nak join lagi utk masa akan datang.

Nak tepek gambar pun...
Aku update ni sekadar update.
Nantilah ada masa, aku tepek gamba jek.

Sejak duduk kat luar ni, rasa bebas sikit la.
Sikit.
Tapi tu laa, susah nak turun kelas.
Kalo turun pun, gerenti lewat laa.
Taper la, better late than never, kann?

Anyway, dalam dua minggu lagi aku nak finals.
Buat yg sedang menduduki finals sekarang, I wish you guys good luck and all the best.

Okeyy.. Sudah laa.
Phir milenge chalte chalte.
Wassalam..

Monday, August 4, 2014

Errr... Selamat Hari Raya....?

Bismillah

aku tahu aku terlambat seminggu
anyway, tetap jugak nak ucapkan
SELAMAT HARI RAYA
AMPUN MAAF ZAHIR BATIN
kosong kos... malas.. too mainstream

raya kali ini...
ALHAMDULILLAH
aku syukur sangat
sebab sangat happenning
thanks ALLAH for uniting us once again

I got chance to go beraya with classmates
classmates time skola menengah dolu
gila sakan beraya
then kena bahan
tak apa... setahun sekali..

nak upload gambar
tapi sengal pulak tahap kemalasan aku hari ni
jadi, mintak maaf bebanyak noo..

though raya kali ni aku tak cukup tangan
pasrah je lahh..
my four sisters over there.. kesian dgn depa
tak apa.. merasa lah jugak beraya sebagai anak perantau

cukup sudah
esok balik PKS
so.. hilang lagi..

tak tahu nak praktikal kat mana
waaaaghhhh... :'(

k..
phir milenge chalte chalte
salam aidilfitri 1435H
wassalam

Tuesday, June 17, 2014

Just Small Talk

Bismillah

Dua hari lagi
Dan tinggallah rumah kesayangan
Yang sentiasa di hati
*sob sob sob*

Anyway, final project langsung tak sentuh
Adalah sikit
Tapi aku rasa macam IDGAF
So, let it be
*sedangkan cuak, takut nanti kena marah*

Sebenarnya tak ada idea nak tulis apa
Tapi disebabkan takut tak ada masa nak update
*eceh.. mcm ada org kisah*

Tak lama lagi puasa
11 hari lagi
Esok 20 Sya'aban
So kiranya birthday aku dalam tahun Hijrah
Baru official 20

Turning 20, huh?
Like a dream
Tapi so far tak ada pun buat perubahan dalam hidup
Dalam skala yang besar, maksud aku

Dulu kemain lagi..
"Bila besar... itu.."
"Bila besar... ini.."
Tapi bila zaman dah 'besar'
Tak ada apa pun dapat buat

Lain lah orang yang lahir dalam dulang emas
Semuanya boleh
Aku lahir kat klinik je kut

Tapi one of my sisters define 'besar' tu lain
'Besar' dalam kamus dia adalah :
-- dah ada kerja
-- dah ada rumah sendiri
-- dah ada kereta sendiri
To be exact, ada segalanya kepunyaan sendiri
Diperolehi melalui titik peluh sendiri
Bukan daripada parents
Itu baru dikira 'besar' a.k.a 'adult'

Bagi aku, term 'besar' dalam kamus dia tu masuk akal
Iyalah, kalau setakat badan je besar, tak guna jugak
*no offense*
Mungkin ada sesetengah orang genetik dia besar-besar
Baru 18, tapi rupa macam hujung 20-an
You know what I mean?

Okey lah
Aku rasa aku patut start packing
Buat apa yang patut sebelum aku pergi
Iyalah, nanti aku dah tak ada
Sapa nak kemas barang-barang aku, kan?
So, kemas lah sendiri
Tak lah menyusahkan orang

Anyway, ampun maaf untuk segalanya
Mati itu pasti, hidup insya ALLAH
Phir milenge chalte chalte
Wassalam..

Sunday, June 8, 2014

Zaman Dah Maju..

Bismillah

Terlalu lama rasanya aku tinggalkan
Eceh.. cakap macam laa ada orang kisah..

Anyway, cuti kali ni aku rasa terlalu lama
Dan indah bila together with family at home
Tipulah kalau aku cakap kami tak pernah gaduh
Tapi lumrah laa kann..?
Lepas gaduh, tegur macam biasa balik

Selama duduk rumah
Rutin harian lebih kurang sama macam kat PKS
Cuma bezanya bukan aku yang keluarkan duit
Makan apa semua, bukan aku yang tanggung
Itu je laa.
Yang lain, sama je.

Oh yea, I used to stalk people's pesbuk, twitter, ig and what-so-ever
Then last night, I stalked my old friends of mine
Or better I call them as 'acquaintance' only..?
Doesn't matter laa.

But I found that they always change their profile picture
Like every three days, some even change it every day
Aku rasa itu lawak, okeyy..
Apa kejadah tukar gambar tiap-tiap hari?
Muka kau tetap jugak macam tu kann?
*no offense*

Pulak tu, balik-balik gambar kahwin, gambar anak
Gambar dengan suami, gambar yang macam-aku-sorang-ada-big-family
Aku terfikir jugak la
Dah lah nama senang betul nak detect
Itu nama dalam IC, itu jugak lah nama di pesbuk
Agak-agak laa bro..

Tapi tak apalah
Kalau semua mereka berfikiran macam aku
Mana aku nak korek mereka punya pesbuk, kann??

Walaupun aku stalker, aku kira stalker yang berjaya
Sebab aku ushar pesbuk orang tanpa tinggalkan jejak
*lain la kalau dia ada pakai detector sapa ushar pesbuk dia*

Ada sesetengah stalker
Duk meng'like' almost every single post 
Even daripada kurun sebelum masihi pun di 'like' jugak
Itu tak relevan dah la, cik adik.

Nak jadi part-time spy/stalker/the-curious-cat kena bijak juga
Kalau boleh, jangan sampai orang tu tahu kewujudan kita
*ini cara aku, terpulang pada korang laa*

Kalau twitter or ig kan ada istilah 'privasi'
Selagi kau tak follow aku, selagi tu kau tak boleh stalk aku
Itu baru adil namanya

Tapi, tak semua orang reti pakai semua benda pada satu masa
Macam aku dulu, annoyed gila dengan twitter
Tapi sejak pesbuk dah upgrade sikit
Aku rasa makin lambat loading
Buat aku makin bosan sebab terlalu ramai yang aku kenal 'add' aku
Bosann...!!!

Dan aku beralih arah kepada twitter
At first, saja buat profile sekadar suka-suka
Tapi sebab tak reti, aku jarang tweet
Tapi aku suka twitter
Sebab aman dan damai without SMK people
*SMK not equal to sekolah menengah kebangsaan*

Since then, I started following some famous artist
International artist to be precise
Like Taylor Swift, James McVey
Tak lupa jugak Tun Dr. Mahathir dan The Star for latest update

Lepas tu, aku jumpa Instagram
Aku rasa macam patut cuba
Sebab IDGAF dan aku rasa aku patut tahu
Zaman teknologi katakan

Tapi aku tak ingat lah bila aku start ada ig
Yang aku ingat
Tiap kali aku nak log in ig, tiap kali tu jugak la aku lupa password
*my password obviously not "incorrect"*

Tapi perlahan-lahan aku sedar
Yang social network tak bawak apa-apa makna pun
Kalau ada iPhone6 sekalipun
Tapi kalau tak ada internet, semua tu tak bermakna
Macam tak ada life!

Tapi ketiadaan internet lah buat aku jadi manusia
Buat aku kenal dan ingat kawan-kawan aku sejak sekolah rendah
*aku tak pegi tadika*
Bayangkan kalau aku dilahirkan sebagai budak alaf baru

Yang smartphone tu lebih penting daripada result exam
Yang jumlah 'likers' tu lebih penting daripada doa mak bapak
Yang jumlah 'friends' or 'followers' lebih penting daripada kawan di alam realiti
Isyyy... isyy... isyy,.. tak mahu aku!

Budak zaman sekarang mana reti rules main congkak, batu seremban
Cuba tanya macam mana main ting-ting
Kalau setakat main dengan plastik getah tu apa barang...
Main atas pasir, atas simen laa paling best

*kredit kepada tuan punya gambar* :)


Itu baru daripada sudut permainan
Belum lagi bab makanan yang majoriti budak zaman sekarang tak pandang aihh
*melainkan berumur 3tahun ke bawah*
Budak zaman sekarang, kecik-kecik dah kenal 'french fries'

Aku dulu makan Appeton je 
Mana ada istilah kepsi, mekdi apatah lagi setabak
Jangan haraplah..
Isu Cadbury halal ke haram pun aku tahu sebab belek surat khabar
Mana ada istilah 'sliding' or 'swiping' smartphone

Okehh.. karang aku tambah lagi ada pulak yang marah
Yelah, konfem dia akan cakap...
"Itu dulu. Dah nama pun zaman dulu, mana nak sama zaman sekarang."
"Sekarang dah maju. Tak macam dulu."
"Zaman dah berubah. Teknologi makin canggih. Dulu lainlah."
*dan yang sewaktu dengannya*

Sekian.. 
Ampun maaf untuk segalanya
Phir milenge chalte chalte
Wassalam. :)



Wednesday, April 30, 2014

Just Be Grateful

Bismillah...

Abaikan saat ini.
Aku menulis memandangkan aku dalam time zone Bern
Which is now around 0830pm over there
And now Malaysia is ...
Malas aku nak cakap.

Being home for more than a week.
Yupp.. lambat update.
Hahaha peduli apa aku?
By the way, bosan mana pun aku kat rumah
Still, rasa nak menulis tu tak singgah-singgah pun
Dan saat inilah masanya untuk aku update apa yang patut

Esok my first and second sisters are coming home
And I suppose yang aku tak perlu nak prepare apa-apa pun
Sebab rumah sendiri
Lantak pi laa kat depa.
Kejam punya adik!

Esok aku dengan fourth sis plan nak buat pai daging
Tetiba rasa macam sedap pula pai daging orang
Buat sendiri pun boleh...
To do or not to do
Semua terpulang pada kita je.

Hmm... duduk rumah makan je kerjanya
Mana badan tak naik.
Tapi tak apa.
Apalah gunanya Mr. Ayahumi beli makanan kalau tak ada orang makan?
Betul la tu perangai menghabiskan makanan yang ada
Jangan membazir...

Ok, I think that should be more than enough
Final projie is waiting
But still, I'm thinking to do it in May.
Ahahaha.. just let it be.

That's all.
Sekian saja.
Ampun maaf untuk segalanya.
Phir milenge chalte chalte.
Wassalam. :)

Tuesday, April 22, 2014

Till We Meet Again

Bismillah...

Ditemani dengan 'Berita Gembira'
Aku memulakan bicara
*eceh*

Jam 8 kena gerak ke airport
Dan dalam jam 9
Aku dijangka terbang meninggalkan Miri
Tanah tumpah darahku

Sedih tu adalah jugak
Tipulah kalau tak ada langsung
Lainlah kalau memang gian sangat nak balik Kuching

*sigh*

I have to get ready for next week
As Tuesday, Mdm K already told us
She wants to check our command
Using Linux not Windows
Then, I just 'die-die-die'
Like seriously

Thursday got meeting with supervisor
Which discussing bout our project
Sangaaattt...~
Maka projek macam hapa ntah

Then I'll busy with presentation
Here and there presentation
Comm English, luckily no 6
But our graph was nothing
Pfffttt...
Pandai la korang nak jawab dia apa nanti

Other than that, Islamic Civilization presentation
Ohemjiiee..

Gotta go.
Got to pack my food stock
Ahahaha

Thanks
Phir milenge chalte chalte
Wassalam..


Monday, March 10, 2014

Pray For Them

Bismillah...

Walaupun aku agak ketinggalan
Tapi tak apa lah
Better late than never, kan?

Berita mengenai pesawat MH370
Aku rasa semua orang tahu
Dan kalau anda tak tahu, sila Google
Dia tahu nak menjawabnya

Anyway, aku tak nak menimbulkan apa-apa spekulasi
Or apa-apa teori yang tak berapa nak betul
Aku just nak ucapkan takziah kepada keluarga penumpang pesawat tersebut
Even kita belum tahu mereka dimana
Doakanlah yang terbaik untuk mereka

Kalau ada yang antara korang ingat
Insiden helikopter di Bario beberapa tahun lepas
*sila Google, kalau tak tahu

Aku bukan nak cakap apa
Dua kes ni lebih kurang pada aku
Sebab belum jauh dari tempat berlepas
Dah terputus hubungan
Sampai orang tak tahu apa jadi dengan mereka
Wallahu a'lam

Apa-apa pun, back to basic
Buatlah solat hajat or bacaan Yasiin
Insya ALLAH, akan ada berita gembira
Tak pun, muhasabah balik diri masing-masing

Okeylah.. cukup setakat itu saja
Phir milenge chalte chalte
Sorry for the crap
No offense to anyone
Wassalam..

p/s : Al-Fatihah dan Yasiin buat mereka, moga selamat.. 

Sunday, February 23, 2014

#MyDay #MyLife

Bismillah…

Saja aku nak buat entry dengan # (hashtag)
Tak boleh, eh?
Sukati aku lerr… :P

Ehemm…
Sebenarnya aku bukan nak citer apa yang berlaku hari ini
Tapi aku nak citer apa yang aku rasa hari ni
So what?
Tak kisah, tak pe laa..
Saja nak citer..

Lately, aku rasa really alone
I mean, even I’m in the ocean of human
I still felt I’m all alone
Aku rasa kosong sangat!

Kadang-kadang aku ada juga terfikir
Mungkin dah sampai waktunya
Untuk aku back to HIM
Supaya aku tak rasa sepi dalam ramai

Tapi, aku degil!
Aku masih keras hati
Astaghfirullah…
Aku bukan nak menidakkan yang aku perlu kembali kepada fitrah
Tidak, sama sekali tidak!

Aku rasa aku belum cukup kuat untuk aku berubah
Niat untuk aku berubah tu memang dah lama wujud
Tapi untuk menzahirkannya…
ALLAH saja tahu betapa banyaknya aku perlu lalui

Antaranya, bila aku kenangkan family aku
Suddenly aku rasa sayu sangat
Rasa berdosa sangat
Rasa macam tak guna dilahirkan kalau sekadar menarik umi & ayah aku ke Neraka
Rasa macam tak guna hidup kalau sekadar menyusahkan
Astaghfirullah…

Sometimes, I do feel that I miss all of them
I missed that time when our big family happily at home
ALLAH, I really missed that moment
But then again, I do realize that once the moment passed
They’ll never come back
Not even pay you a visit

Adakalanya, aku rindu sangat pada zaman itu
Zaman dimana aku begitu naïf tentang dunia
Bukan jahil, bukan juga bodoh sombong
Aku sedar dan tahu
Tetapi aku tidak punya kuasa untuk melawan
Dan aku hanya menurut dalam terpaksa

Tetapi bila direnung kembali
Itulah zaman yang banyak mengajar aku banyak perkara
As well as ijazah terbaik datangnya dari jalanan
I’m not saying that aku hidup di jalanan suatu ketika dahulu
Tapi boleh dikatakan begitulah…

Kadang-kadang aku rasa aku ni fake sangat dengan orang
Punya banyak mazmumah sampai sanggup menipu diri sendiri
Tapi tak semua benda yang kita tak suka, kita patut push away
Siapa tahu, one fine day benda yang kita paling benci tu laa yang mendatangkan manfaat pada kita
That’s why dalam Islam kita tak pernah diajar untuk terlalu membenci

Whatever it is, I hope that I still have a chance
To become qurratul ain (penyejuk mata) for my parents
Insya ALLAH… let the time decides

Sekian, ampun maaf untuk segalanya
Phir milenge, chalte chalte

Wassalam

Monday, February 3, 2014

Happy Old Day

Bismillah...

Finally..
First entry of the year
And first entry after being 20
*cough*

Happy old day to myself
Turning 20 yesterday
And I wish nothing but the best of the best
Truth be told, I want nothing
But big and happy family at home
That's all..

Mr. Ayahumi already bought Xperia ZR for me
Three months ago
Which I accepted it half-heartedly
As ZR was my second choice

Latest news about my ZR
I didn't switch it up today
Because?

On 11 January...
It started to show no signal
No more text, no more call
Just can play game
When I turn off the airplane mode
It will restarted by itself

I updated it's system on 1 February
As it requires computer
I install Sony PC Companion
After successfully update it's system
I tried to turn off the airplane mode
And suddenly my ZR restarted
Next thing was the worse

My ZR displayed nothing
Except my screen saver
And the one at the upper part
Other than that, nothing!

I felt so angry
But I don't know who to blame
So, I decided to ignore it
I assumed that the worst birthday gift ever!

I can't blame Sony
But, I really disappointed with them
Like seriously..

That's all
Happy Chinese New Year
And I wish this year could be the best for me
Aminn... Insya ALLAH..

Sorry for those crap
Phir milenge chalte chalte
Wassalam.. :)