Wednesday, June 26, 2013

Journey of Life

Bismillah...

Aku cuba menilai diri aku sendiri
Dulu dan kini memang tak sama
Aku cuba untuk recall apa yang berlaku
Selama hidup aku
Supaya dapat jadi pengajaran...


:: DULU ::

Dunia aku tak luas
Cuma rumah, rumah saudara-mara dan sekolah
Sesekali ada juga Mrs Ayahumi bawa ke kedai
Tapi sesangat jarang
Memang boleh dikira dengan jari

Hidup aku penuh dengan gelak-tawa kakak dan adik perempuan aku
Tapi ketawa kami akan mati bila Mr Ayahumi ada
Kami jadi senyap
Lebih senyap daripada tanah perkuburan

Aku tak pernah kisah akan pandangan orang pada aku
Yang aku tahu, aku tak kacau hidup orang
Jadi kenapa orang nak kacau hidup aku?

Di sekolah, aku bebas berkawan dengan sesiapa pun
Even Mr & Mrs Ayahumi marah aku sekalipun
Aku tetap kawan dengan bebudak lelaki
Main kejar-kejar masa rehat, masa balik sekolah
Aku tak pernah kenal erti 'friend zone'
Atau 'platonic love'

Aku tak pernah ada perasaan nak membangga diri
Sebab Mrs Ayahumi tak pernah ajar kami to do so
Kami dah diajar untuk jadi orang yang down to earth
Yang tak ingat kebaikan sendiri


::  SEKARANG  ::

Walaupun tak pernah keluar dari Malaysia
At least aku pernah tersadai di beberapa buah negeri
Tahun 2007 aku tercampak di Kedah
Tahun 2008 aku dilempar ke Selangor
ALLAH Maha Bijak...
Awal tahun 2009, aku dipanggil balik

Dan di situlah bermulanya hidup aku
Yang lebih luas 
Yang membuatkan aku bersyukur
Kerana pernah tersadai di Semenanjung

Kami adik-beradik masih boleh ketawa sama-sama
Tapi mesti ada yang tak ada
Yang selalu hilang, kakak ke-4 aku
Sampai dia sendiri terasa awkward dengan family sendiri

Bila dah besar, masing-masing ada akal
Jadi aku mula ambil kisah apa yang orang kata
Walaupun apa yang orang kata bertentangan dengan kehendak aku
Tapi kadangkala, aku terfikir
"Buat apa nak jaga hati orang kalau orang tak pernah jaga hati kita?"

Sejak baligh, aku tahu erti malu
Dan aku mula membataskan pergaulan dengan lelaki
Memang mereka kawan
Tapi aku dah bersara untuk main kejar-kejar
Aku perempuan, tak manis main dengan lelaki
Itu kata orang

Dan bila tiba soal hati
I always get stuck
Whether with the wrong person 
Or with the right person in the wrong time
'Friend zone' dan 'platonic love' pernah berlaku
Yang buat aku tak mahu berlanggar bahu sekalipun
Dengan orang tersebut

Bila dah besar, mesti ada orang puji itu ini
Hati pun berbunga-bunga siap berbuah lagi
Tapi aku perlu sedar diri
Aku masih tak cukup sempurna untuk sesiapa
Bila orang puji, aku akan sangkal
Akhirnya orang akan cakap aku tak pandai bersyukur
Sedangkan orang tak faham situasi aku
Yang tak pernah diajar untuk membangga diri
Itu adalah satu kesalahan bagi aku



Apa-apa pun yang telah berlaku, sedang berlaku atau bakal berlaku
Aku serahkan pada ALLAH setelah aku berusaha
Life ain't easy
But it would be easy if you follow what ALLAH have guide you
It is never hard to be good
But it is never good to be bad

Sorry for the crap
Phir milenge chalte chalte
Take care guys
Wassalam..

Friday, June 21, 2013

Gonna Miss You

Bismillah

Esok awal-awal pagi kena berangkat 
Flight aku jam 0840am
Jadi kena bertolak awal dari rumah

Huushhh
Tetiba rasa sedih pulak nak tinggalkan Miri
I just don't know why
I feel so sad
Hurrmm... 
:'(

Kiranya Ramadhan akan datang 
Adalah Ramadhan kedua
Yang aku sambut tanpa keluarga
Sebab aku di Kuching
Family di Miri

Inilah dugaan semasa belajar
Ya ALLAH... kuatkanlah hamba-MU ini
Aku tak berdaya tanpa-MU, ya ALLAH

Dan aku harap
Semester ini menjanjikan yang terbaik
Which aku kena usaha dari awal
Bukannya mengharapkan saat-saat akhir

Buat family
Aku tak dapat menjanjikan yang terbaik
Tapi aku akan berusaha sehabis daya
Doakan aku supaya tidak tenggelam
Dalam dunia yang sangat menipu

Sorry for those crap
Gonna miss all of you
Especially little Gio (I love u!!!)
Take care guys
Phir milenge chalte chalte
Wassalam

Thursday, June 20, 2013

Back to HIM

This is a special entry
So, I hope for those who read this
Renung-renungkan bersama...


Hidup kita sekejap cuma
Bermula daripada setitis air hina
Membesar hingga bongkok tiga
Itu semua atas kuasa-NYA

Tiada daya kita
Walau terhadap diri sendiri
Kita langsung tak berkuasa sedikitpun

Sedarkah kita masa kian pantas berlalu?
Pagi dan petang serupa saja
Bahkan angka yang sama dilalui jarum jam
Apakah kita sudah bersedia?

Maut datang tanpa dipinta
Tanpa notis mahupun pengumuman
Tiba-tiba dalam sekelip mata
Moga sempat mendapat keampunan

Aku menulis bukan bermakna aku sudah cukup baik
Tapi gerak hati yang tiba-tiba
Mungkin sudah sampai masanya
Untuk aku mempersiapkan diri

Umi, ayah dan keluarga
Ampunkanlah salah dan silap hamba ALLAH ini
Redha lah dengan qadha dan qadar-NYA
Kita semua akan menghadap-NYA bila sampai masanya
Lambat atau cepat, itu bezanya

Pesan aku pada diri dan yang sudi membaca
Sentiasa kekalkan iman di dada
Kerana iman boleh naik dan turun
Jaga setiap perbuatan
Kerana ia menentukan dosa dan pahala
Syurga atau Neraka
Bahagia atau terseksa

Everyone has the dark side 
So do I
For anyone knows bout my dark side
Just keep it by yourself

Kita sendiri pun tak suka 
Kalau orang berbicara buruk perihal kita
Jadi, jangan berbicara buruk perihal orang

Kita sesama manusia
Tak perlu saling menyakiti
Sebaliknya berusahalah menjadi yang terbaik
Kerana sebaik-baik manusia 
Adalah manusia yang memberi manfaat kepada manusia lain

Sama-samalah kita berusaha merebut Jannah-NYA
Firdaus, Adnin, Raihan, Darussalam dan banyak lagi
Lagi bahagia kalau mendapat Jannatul Ajilah
Syurga yang disegerakan

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih
Selangkah kita kepada-NYA, beribu langkah DIA menghampiri kita

Ujian datang bukan untuk melemahkan
Tapi dengan dua tujuan
Samada untuk menambah iman kita
Ataupun membuat kita semakin alpa
Berhati-hatilah...

Sekian..
Dari ALLAH kita datang
Kepada ALLAH kita kembali

Happy Belated Father's and Mother's Day

Bismillah..

# take note : sila sediakan tisu atau tuala jika anda emosi sepeti saya #

Aku bukan lupa bila tarikh Hari Ibu dan Hari Bapa tahun ni
Aku cuma tak ada kesempatan untuk wish Mr. dan Mrs. Ayahumi
Sebab aku terlalu sibuk mengejar duniawi
Maafkan anakmu ini...~
:'(

Hmm... aku dapat kesedaran nak tulis pasal ni pun
Lepas aku baca entry dari blog ni
Bila mengenangkan aku masih ada lelaki bergelar ayah
Dan wanita bergelar umi dalam hidup aku
Tapi aku kurang hargai kehadiran mereka
Aku jadi sebak tetiba
Mata aku berair..

*emosi lah pulak*

Dia mungkin ayah yang tak pernah kisah pasal kami adik beradik
Dia mungkin ayah yang tak pernah tahu kegemaran kami
Dia mungkin ayah yang lebihkan anak lelaki berbanding anak perempuan
Dia mungkin ayah yang lebihkan kawan berbanding keluarga

Tapi...

Dia ayah yang sanggup melabur demi keluarga dan kawan
Dia ayah yang suka menegur depan-depan kami
Dia tak kisah pun dengan siapa kami berkawan
Yang penting, dia sangat marah kalau kami mengabaikan soal akhirat

Ayah...
No one can ever replace you in my life
Though you're not as great as Superman
But you have a greatest place in my heart and my life
No one can get that place

Buat ayah...
Terima kasih untuk segalanya
Walaupun apa yang ayah buat kadangkala menjengkelkan
Tapi ayah tetap ayah kami
Dunia dan akhirat
Di sini dan di Syurga
Insya ALLAH...


Dia mungkin umi yang agak cerewet
Dia mungkin umi yang banyak menegur

Tapi...

Dialah umi dialah ayah kalau ayah tiada
Dialah yang bersusah payah demi kami
Dialah yang berhabis tenaga demi keluarga
Dialah yang sanggup mengenepikan kehendak hati demi anak-anak
Dialah yang tidak tidur sewaktu kami sakit
Dialah yang paling susah hati kalau kami keluar tak ingat dunia
Yang penting, dialah paling tak suka kami mengabaikan soal akhirat

Umi...
There's nobody could be as awesome as you
There's nobody would understands us like you do
There's nobody could bear what you have been through
And there's nobody would replace you as my umi
Now and forever

Buat umi...
Ampunkanlah anakmu ini sejak hari pertama anakmu ini ditempatkan di rahimmu
Maafkanlah anakmu ini sejak tangisan pertamanya
Ampunkanlah segalanya yang telah dia lakukan
Maafkanlah dia kerana tiada manusia yang sempurna


To both of you, Mr. and Mrs. Ayahumi...

I hope and pray that our family will stay united
Dunia dan akhirat

Kalaupun kematian yang memisahkan kita
Biarlah kita sama-sama berpimpin tangan ke Syurga-NYA
Meski ditakdirkan ada yang pergi dulu
Biarlah dia menunggu yang lain

Dan yang masih hidup
Sudilah kiranya menghadiahkan amalan yang baik
Bukankah kita sekeluarga?

When my time comes, I hope all of you can forget and forgive
The wrong that I've done
Because no one wants to die without peace
Just let it go

Sorry for those tears and crap
Phir milenge chalte chalte
Take care
Wassalam

Thursday, June 6, 2013

Dunia Kerja...

Bismillah...

Rasanya dah terlalu lama aku tak menaip.
Dan dinihari ini, aku berasa ingin membuat entry. ecewah

Mengenai tempat kerja aku.
Which aku adalah orang last yang akan serve customers.
Yang mana segala kesalahan akan diletakkan dibahu kami, yang bergelar 'cashier'.

Well, we all know that most shopping complex in Malaysia do have 'no plastic bag day'.
Tapi di tempat aku kerja, tiap-tiap hari tak ada plastik.
Itu aku tak tahu.
Jangan tanya dah.

Maka, aku akan berdepan dengan pelbagai situasi yang sering menggugat tahap kesabaran aku.

#Situasi 1 

Cashier : Ada member card? <ini adalah soalan tipikal kebanyakan supermarket>
Pelanggan : --Geleng kepala--
Cashier : Ada bawa shopping bag?
Pelanggan : --Geleng kepala--
Cashier : Nak plastik?
Pelanggan : --Geleng kepala--

==> Selepas urusan jual beli selesai <==

Pelanggan : Tak ada plastik ke?
Cashier : @&^#%$*+ (tadi aku tanya, geleng kepala)


#Situasi 2

Cashier : Ada member card?
Pelanggan : --Korek beg, dompet dan sebagainya--

==> Selepas beberapa minit menunggu 'member card' <==

Cashier : Ada?
Pelanggan : Lupa bawa. 
Cashier : Ada bawa shopping bag atau nak plastik?
Pelanggan : Aaa... bolehlah.
Cashier : --Mula susun barang dalam plastik--
Pelanggan : Aaa... ada kotak tak?
Cashier : $%!^&!*^#!&


#Situasi 3

Cashier : --Scan member card--
Pelanggan : Saya guna kotak, ya..
Cashier : Ok.
Pelanggan : --Memerhati cashier yang terkial-kial men'scan' dan menyusun barang tanpa ada rasa untuk menolong--

==> Cashier mencampur-adukkan barang-barang pelanggan <==

Pelanggan : Dik, yang ni jangan campur.
Cashier : &#*@+%$ (susun sendiri lah!)


Perghh...!!!
Sabar je lah sepanjang bergelar cashier ni.
Apa-apa pun, mesti orang (customers of course) akan bertanya dan menyalahkan cashier.
Kesian sesiapa yang jadi cashier tahu tak?

Mereka pun manusia jugak.
Bukannya robot atau makhluk yang hebat sangat.
Mereka cuma manusia yang bekerja sebagai cashier / juruwang.
Yang sanggup dimaki dan dimarahi demi sesuap nasi.
Ingat senang ke?

Kadang-kadang aku, selaku cashier adalah jugak aku terlepas cakap.
Sebab aku masih belum cukup sabar.
Dan tahap sabar aku sangat rendah.

Pesan aku, kalau kita senangkan kerja orang,
Pasti ALLAH akan senangkan kerja kita.
Itu je.

Sorry for those crap.
Phir milenge chalte chalte.
Wassalam..