Sunday, May 26, 2013

Too Many Stories...

Bismillah...

Hmm... patutnya hari ni aku kerja
Sebab ada BBS (sapa yang tau tu, tau lah)
Tapi disebabkan aku ada family gathering lah sangat
Which time raya nanti kami tak ada kesempatan untuk gather
Maka, aku diberi pelepasan

Itu pun selepas memacam alasan aku bagi
Time aku masuk pagi tu
Entah dari mana tah dating waterfall
Tetiba je suruh aku wat drama dalam ofis
Leleh aku dibuatnya... sungguh woo
+___+

Untuk hari Sabtu which is yesterday
Aku kena UPL padanlah muka!
Sebab aku dah tak ada cuti untuk bulan lepas
Kiranya hari ni bukak buku, aku ambik cuti

Oowh come on..
Aku cuma part time, what?
Kenapa mesti nak kerah aku macam aku ni selamanya abdi di situ?
Haiyaa... nak marah pun tak guna

Nanti time praktikal, tak tau lagi nak praktikal kat mana
Harap-harap dapat belajar driving sesambil wat praktikal AMIN....
Bak kata pepatah, killing two birds with one stone boleh mehh?

Semalam, singgah ke Farley Bintulu
Lepas beli kasut
Kami tunggu kat luar
Dan aku ada nampak notis extended business hour

"From 25 to 30 Mei, we will closed at 10.30pm"

Itu kata notis
Tapi belum pukul 10.15pm
Staf-staf Farley dah siap menyapu
Dan mula mengemop lantai kuang ajo giler!
Seolah-olah dah tak ada manusia bergelar pelanggan dalam premis

Pada aku, perangai staf-staf tersebut sangatlah tak beradab
Orang datang shopping
Bagi untung company depa
Tapi staf-staf depa layan customer macam hapa

Aku ada jugak pengalaman bekerja sebagai staf shopping complex
Tapi aku tak adalah excited sangat nak balik bukan orang datang ambik tang-tang tu pun
Sampai buat customers rasa tak nak datang shopping situ dah

Department aku adalah antara yang keluar lewat
Sebab kami sangat mendahulukan customers
Dan sekurang-kurangnya 'lagu tutup kedai' akan berkumandang
Sebagai pemberitahuan kepada pelanggan
Yang kami bakal mengakhiri business hours

Ini tidak, kuang ajar sangat wat customers macam tu
Rasa macam, "I will never ever ever going to this shop again!!!!!"
Biar lingkup, baru tahu sak kawu sia
Tak ada manners langsung!

Pheeww...
Tak lama lagi result exam keluar
Nervous giler kut..
Dan result asramanya entah macam mana
Harap dapat
Sebab kalau stay out, susah siot...
=___="

Okeh, cukup sekadarnya
Sorry for the language
No offense, rite?

Phir milenge, chalte chalte
Wassalam..
^___^

Saturday, May 18, 2013

Tak Perlu Sangat

Bismillah...

Sebelum aku balik kerja tadi
Ada orang tegur aku
"Kenapa saya selalu nampak kamu sorang-sorang?"
"Kamu tak kawan dengan mereka ke?"

Aku senyum
Dan menjawab dengan setulusnya sejujurnya
"Bagi saya, dalam pergaulan, biarlah kita bertegur sapa dengan semua orang...
Saya bukan jenis yang suka bergeng-geng..
Saya tak kisah kalau ke tepi, ke tengah atau ke mana sekalipun..
Sebab saya tak memilih orang..
Dan saya masih boleh hidup walaupun sendiri..."

Mungkin kedengaran agak sombong dan eksyen
Tapi itu adalah hakikat bagi aku

Aku masih boleh berjalan sendirian tanpa ada 'escort' atau pengawal
Aku masih boleh teruskan hidup walaupun sendirian
Aku masih dapat buat kerja walupun tak ada orang teman

Bukan nak berlagak ke hapa
Tapi bagi aku, hidup secara bergrouping ni tak perlu pun sebenarnya
Macam bersemangat assabiah adalah

Engkau dengan puak kau
Aku dengan puak aku
Bukan ke assabiah namanya tu?
=___=

Aku bukan jenis orang yang tunggu orang tegur
Aku lebih suka memulakan conversation
Lagipun dalam Islam, siapa bagi salam kan lagi besar pahala
Jatuh wajib bagi sesiapa yang mendengar menjawab salam
Kalau tak, dosa

Cuma ada certain cases
Aku tak adalah sesuka hati nak menegur orang
Buat malu je kalau orang ignore

Prinsip aku, beramah mesra biar kena pada tempat
Tengok orang yang kita tegur tu jugak
Ada setengah orang, suka buat tak layan dengan stranger yang peramah

Ok lah..
That's all for today
Sorry for the crap
Phir milenge chalte chalte

Wassalam..
u_u

Saturday, May 4, 2013

Adios Kuching~

Bismillah...
Dalam masa kurang dari dua jam lagi
Aku kena sedia ke airport
Check in luggage
Dan melantak McD kat airport nu
 
Tetiba nervous
Lawak je
Balik rumah sendiri pun nak nervous ke?
Bukan apa, aku nervous sebab takut overload
Buat malu haku je
 
Mentang-mentang cuti sem
Hangkut semua barang balik
'Trade in' mana yang patut
Pastu bawak sini mana yang patut
 
Dan sem depan aku kena kurangkan barang
Sebab habis sem depan, aku kena praktikal
Huisyy... tak terasa sungguh masa berjalan
 
Recently, aku tetiba recall balik lagu yang my bestie bagi
Dia bagi masa zaman PMR
Sekarang ni dah zaman diploma
Nak tau lagu apa?
Tajuk lagu tu 'Graduation (Friends Forever)'
Tetiba rasa macam sayu je nak tinggalkan zaman belajar
Sedih sebab bila dah kerja
Memasing sibuk dengan kerja memasing
 
Ada yang sibuk plan nak continue study, maybe abroad
Ada jugak yang sibuk nak kahwin
And so on...
Well, life must go on as we live
Takkan selamanya kita nak berada di takuk yang sama?
We have to move on
 
Bak kata Hlovate,
'Everybody has a past
Everybody lives a present
And everybody deserves a future'
 
Aiyaa.. start lah datang mood jiwang-jiwang ni
Anyway, aku lapar sebenarnya ni
Semalam memanglah kenyang tahap lori bandaraya
Mana tidaknya, pukul sebelas pagi dah lunch
Then, pukul tiga macam tu melantak KFC dua ketul
Memang heaven lah...
 
Okey... time to go.
Before it's too late..
Daa Kuching..
 
Phir milenge, chalte chalte..
Wassalam

Coming Home

Bismillah...

Senangnya dalam hati...
Yelah... esok jumpa rumah, sapa tak senang hati.
I've spent almost five months over here, miss my homey like crazy
And I think this is the time where I can scream it out loudly like crazy 
Dan tetiba lagu tema berkumandang...


I had the time of my life
And I never felt this way before
And I swear this is true...
-The Time by BEP-


I'm comin' home
I'm comin' home
Tell the world I'm comin' home
-Coming Home by Skylar Grey ft P. Diddy-

  
The day before yesterday I just finished my last paper
Which is Fund. of Operating System a.k.a OS
And most killer subject
Hope what have I done can rise my pointer
Amin...

Cerita pasal balik umah ni
Memacam plan dalam kapla hotak aku
First of all, nak kerja, nak kerja, nak kerja
Secondly, sempat tak nak belajar driving?
Thirdly, nak celebrate birthday my lil bro
Next, beli handphone baru
Pastu mula melalut ke arah benda yang entah hapa-hapa

Dah namanya nafsu
Sentiasa tak puas dengan apa yang ada
And that's why aku adalah orang yang paling banyak barang
Walaupun dengan tubuh yang tak sebesar mana
*sigh*

Nanti my Uncle Jeremy will send me to the airport
I don't think he will only drop me
But there's high possibilities he will help me to carry my stuff
Hope so...

Patutnya aku update menda alah ni tengah malam tadi
Tengah sesedap menaip, line disconnected
Yelah, orang semua dah tido
Aku je yang terpusing kiri dan kanan
Ala orang berkawad dah gayanya

Hmm.. cukuplah
Aku nak tolong semba masak
Semba cakap semalam, "Skill memasak kamu tu dah hilang."
Mana tak hilang.
Hostel bukannya boleh memasak pun.

That's all for today
Hope my friends and whoever have this holiday, will enjoy it
But don't spill it when we're checking our final exam's result
On this coming 28 May (if I'm not mistaken)

Sorry for wasting your precious time
Sorry for those crap
Phir milenge, chalte chalte
Wassalam..
^____~