Wednesday, November 6, 2013

Which One Eh...?

Bismillah...

First of all, Happy New Year to all Muslims
Today is the first day of 1435H year
So, I hope this year would be better than previous
Insya ALLAH...

Almost a week I've been here
At home, where I can do what I can't
And most important thing
I can eat whatever I want
Without worry

I can go anywhere with my sistas, my Mrs Ayahumi
And soon, Mr Ayahumi will join us here
Our house will be full house!!!
Yeay..!! hip-hip-hooray!!

Actually, tomorrow is my third sista's birthday
I would like to say Happy Birthday to her, in advance
But anyway, there is only few minutes before 6 Nov
So, HAPPY BIRTHDAY TO YOU...!!!
Hope this year and at the 'new' age, you will achieve what you want
Aminn... Insya ALLAH

I'm planning to go out with some of my friends
But I don't even know who want to join me
Maybe only me, myself and I will go
That's sounds terrible and of course AWKWARD

Hmm... I'm hoping that I can get my new phone
I'm wishing for Xperia Z1


Z1 is so damn awesome
With 20.7 megapixel camera
By the way, the front camera really good
But it's price really makes my eyes... ufffhh

Anyway... if Mr Ayahumi didn't agree with Z1
I'll go with Xperia ZR



This ZR have 13.1 megapixel for its camera
The front camera was not good as Z1
Both of them are waterproof

Someone did ask me, "Are you gonna play your phone underwater or what?"
And I answered with that stupid you-asked-me-too-obvious kind of smile
Of course I'm not going to use my phone underwater
But just in case, okay.. IN CASE
In case someone slipped his cup on my phone
In that case, I wouldn't fear of anything

But whatever it is
I'm going with SONY for my new phone
I'll try not to buy Samsung (sorry...)
Because as I've seen, many peoples had used Samsung
Here and there, front and back
And I just don't want to use something that people usually use ~ececece!

Some did said, "Why don't you try LG then?"
"Or maybe iPhone because it is rare among IPTA students?"
For LG, I have my own reason(s)
One of my reason(s) is/are spare part for LG are so rare and it is hard to find

And for iPhone, I don't want people looked at me with *that* face
You know, "Wow, she must be so rich that she used an iPhone!"
I'm not that rich so I don't want people to stare at me like I'm the richest one
Oh, come on!

But if my Mr Ayahumi asked me as if I want iPhone
I'll go for iPhone 5s ~ohemji!!!!


It's price of course.. you know yourself
But Z1's price almost the same
Hmm... quite confusing...

Anyway.. that's all from me
Sorry for any crap
Phir milenge chalte chalte
Wassalam...


Sunday, October 27, 2013

Banyak Citer...

Bismillah..

Aku baru habis layan The Vamps
Dengan lagu depa 'Can We Dance'
Pastu senyum sensorang kat depan lappy



Kalo nak tahu lebih lagi pasal depa
Sila google sendiri ok?
Hahaha.. yelah, aku malas lah nak jadi reporter MTV

Ada lagi satu
Yang ni, memula aku heran jugak dengan nama group depa
Tapi, itulah nama group depa
Before You Exit dengan lagunya 'I Like That'
Layaannn...~


Depa ni comeyy je aku tengok
Hadehh... mengarut je laa aku nih..

Tak lupa jugak
Lagu baru kut daripada Mawi dengan Dato' AC Mizal
Tajuknya Al Haq (Kau Yang Satu)

Oh ya, aku punya novel yang dedulu aku beli tu rupanya dah jadi drama
Emm... Love You Mr Arrogant yang aku rasa macam salah beli je dulu


Tup tup jadi drama kat TV3 dalam slot Akasia
Aku tak tengok tv sebab aku tengah bertapa jadi aku tak tahu
Ni baru tahu sebab ada kawan aku tetiba mencari novel tu
Katanya adiknya nak sangat baca versi novel
Tengok laa nanti, eh?

Lama sangat dah tak menelaah baca novel
Aku harap lah kalo novel jadi drama/filem ni
Novel karya Ramlee Awang Murshid jadi filem
Macam filem Merong Mahawangsa tu, epik apa...


Jadi, kalo ada orang angkat novel RAM yang enam serangkai ni jadi filem or drama
I swear, man...
Mesti ramai yang sanggup queue beli tiket
Sebab puas hati laa dengan gaya penulisan RAM
Dan of course laa bukan calang-calang yang dapat jadi Saifuddin tu

Bermula dengan Bagaikan Puteri
Disambung dengan Cinta Sang Ratu
Diikuti oleh Hijab Sang Pencinta
Diiringi dengan Cinta Sufi
Disusuli dengan Sutera Bidadari
Diakhiri dengan Sunan Musafir *tak ada dalam gambar

Tak ke epik kalo jadi filem or mungkin jadi francais
Macam Fast & Furious tu
Boleh je sampai Fast 7
Fast 7 tu aku dengar tahun depan or 2015 depa tayang

Huisshhh... banyak betol benda aku meraban nih
Emm... lusa aku ada paper OOP
And on the next day, aku ada paper Database

Lepas tu aku busy gila babeng mengemas bilik
Yelah, packing apa yang patut
Sebab nak balik rumah lah, of course

Makanya... itu saja laa untuk kali ini
Bukan ada apa-apa yang best pun
Ada... nanti balik rumah
Aku tak nak miss MTV EMA 10.11.2013 nanti
Hehehe... part entertainment nih sapa tak suka?

Aku ni jenis orang yang mesti up-to-date dengan latest news pasal entertainment
Jadi bila aku dengar orang cakap lagu Just Give Me A Reason tu best
I was like, "you are soooo..... last year."
Yelah, orang macam aku
Mesti usyar Billboard dulu
Lepas tu, dan-dan download lagu berkenaan
Kalo tak sedap kat telinga aku, delete laa terus
Buat apa semak dalam lappy aku

Kalo lagu dari belah Korea pulak
Aku bukan orangnya...
Yes, I do listen to them
But not as frequent as I listen to English songs
Sometimes some song that I listened to become mainstream
After couple months I download that song
And I was, "owwhhhkeyyy... I always listen to this song but before this nobody noticed it."
And IT WAS SOOO..... DAMN AWKWARD, you know?
Huh.. gila tak janggal?

Okay laa..
Itu saja untuk kali ini
Sorry for any crap
Phir milenge chalte chalte
Wassalam..

p/s : I miss u home!
      Gonna meet u soon! ^ ^


Friday, October 11, 2013

Pressure Time! #2

Bismillah

Pheww... tak lama lagi final exam
Just around the corner, mate
One more week before the first paper

Hmm... banyak lagi yang tak settle
Ada practical test, quiz, tutorial yang belum langsai
Tapi apa boleh buat?
Kalo para lecturer tak bagi kata putus
Makanya, tak tahu laa jawabnya

Macam tipu je yang sekarang ni almost the end of the year
Rasanya baru semalam sambut new year
Hari ni dah Oktober, almost November
Dah nak winter
Dah nak habis semester

Tak terasa langsung masa berjalan
Sebagai second year student yang konon cool giler
Haha... perasan giler

Last Friday, aku join UIDM
Jadi AJK Multimedia & Siaraya
Sempena sambutan Jubli Perak Politeknik Kuching
I did skip the class on that day, by the way
But I had to, okay?

First paper I have to face is on 21 Oct
And the last paper is on 30 Oct
And the next day, which is 31 Oct
I'm going home!!!

But, I have to prepare for everything
For the practical test, quizzes, tutorials
Next the four  subject for the papers
Last but not least, prepare for go home
Kemas bagasi!!!

OK laa...
Phir milenge chalte chalte
Wassalam.

Sunday, September 22, 2013

Sedeyyy....

Bismillah...

Hmm... wa tak tahu laa kalo ini entry ada display ke idak kat mata korang
Sebab once in a while je wa bukak
Dah nama sedang menuntut ilmu pertapaan di ceruk Gunung Serapi
Aaahh.. sudah..

Oh ya, sebenarnya wa nak share satu lagu kat sini
Lagu yang didedikasikan buat Mr. Ayahumi
First time wa dengar sambil baca lirik dia
Leleh woo..
Serius wa cakap, leleh
Even that was the very first time I heard that song

Kalo boleh, g download dulu lagu tu
Tajuk dier "Butterfly Kisses" by Bob Carlisle

Nak dijadikan cerita...
Wa jumpa lagu tu time usha menatang apa wa tak hingat da
Tapi macam wedding celebration between Malaysian Chinese girl
And her husband, from Europe something

Usha la gegambar depa
Whoa... big happy family at home
= buat sound effect jap =

"Oooouuuu.... there must be something!"


Okeyy... wa nak tepek lirik dia yang very meaningful tu
Hmm... serious, this song makes my tears wanna fall voluntarily 
Here you go!
I present you...
Butterfly Kisses by Bob Carlisle 
Make sure that you are listening to this song 
While reading it's lyric, ok?


There's two things I know for sure:
She was sent here from heaven and she's daddy's little girl.
As I drop to my knees by her bed at night
She talks to Jesus and I close my eyes
and I thank God for all of the joy in my life
Oh, but most of all

For butterfly kisses after bedtime prayer
sticking little white flowers all up in her hair
"Walk beside the pony, Daddy, it's my first ride."
"I know the cake looks funny, Daddy, but I sure tried."
Oh, with all that I've done wrong, I must have done something right
To deserve a hug every morning And butterfly kisses at night.

Sweet 16 today
She's looking like her mama a little more everyday
One part woman, the other part girl.
To perfume and make-up from ribbons and curls
Trying her wings out in a great big world.
But I remember...

Butterfly kisses after bedtime prayer
sticking little white flowers all up in her hair
"You know how much I love you, Daddy,but if you don't mind, 
I'm only gonna kiss you on the cheek this time."
Oh with all that I've done wrong I must have done something right
to deserve her love every morning and butterfly kisses at night.

All the precious time
Like the wind, the years go by.
Precious butterfly.
Spread your wings and fly.

She'll change her name today.
She'll make a promise and I'll give her away.
Standing in the bride-room just staring at her.
She asked me what I'm thinking and I said
"I'm not sure-I just feel like I'm losing my baby girl."
She leaned over

Gave me butterfly kisses with her mama there,
Sticking little white flowers all up in her hair
"Walk me down the aisle, Daddy-it's just about time."
"Does my wedding gown look pretty, Daddy? Daddy, don't cry"
Oh, with all that I've done wrong I must have done something right.
To deserve her love every morning and butterfly kisses

I couldn't ask God for more, man this is what love is.
I know I gotta let her go, but I'll always remember
Every hug in the morning and butterfly kisses...


Ehem... dapat tak part mana yang wa leleh?
Ermm.. sebagai Muslim, abaikan part she talks to ....
No judgement, ok?

Kalo korang tak dapat part yang wa leleh
Meh sini wa tolong kasi korang leleh

She was sent here from heaven and she's daddy's little girl.
=> Aku mungkin ALLAH hantar untuk Mr. & Mrs. Ayahumi dari 'syurga'
     Tapi aku takkan pernah jadi daddy's little girl

"Walk beside the pony, Daddy, it's my first ride."
"I know the cake looks funny, Daddy, but I sure tried."
=> Aku takkan pernah ada pony
     Adapun first ride aku adalah naik basikal.
     But my dad wasn't there for my first ride
     Dan masa first time aku buat kek, beliau tak tahu pun
     Sedeyy...

Oh, with all that I've done wrong, I must have done something right
To deserve a hug every morning And butterfly kisses at night.
=> Memang aku ada buat betul instead of salah 
      Tapi aku tak pernah rasa hug every morning and butterfly kisses at night
      How I missed that moment with him..

"I'm not sure-I just feel like I'm losing my baby girl."
She leaned over
=> Aku tak tahu lah kalo itu yang beliau rasa satu hari kelak
     Dan aku quite sure, impossible untuk aku leaned over
     Harap-harap beliau tak marah laa kalo aku menyandar di bahu beliau kelak

"Does my wedding gown look pretty, Daddy? Daddy, don't cry"
=> PART PALING AKU LELEH!!!
      Soalan dalam kepala aku : "Adakah beliau akan rasa apa yang aku rasa masa aku dengar lagu ni?"
      I mean, will he cry when letting me go on that day?
      Maybe yes, but hardly, I guess...


Ohkey laa..
Sedeyy wa menulis nyer pun
Baik wa beradu dulu

Anyway, sorry for those crap
Phir milenge chalte chalte
Wassalam.. 



Tuesday, September 10, 2013

Pressure Time!

Bismillah...

Setelah sekian lama guwa bertapa
Menuntut ilmu di pergunungan Serapi
Akhirnya...

Cut the crap, could you?

Hmm... still awake
After finishing PBT for Desktop Publishing
Matlap kiya he?
PBT stands for problem based task
Kerja yang dibuat secara berkumpulan ~laa sangaatt..

My group actually suppose to do 'Mall Opening'
We must have something like poster or whatever
Perghh.. tadak idea kut

At last, buat pasal fashion ~konon..
Aku buat tiket ke fashion show tu tadi
Makanya kerja guwa bukannya gampang, tahu?
Dulu pernah master Photoshop
Tetiba tahun ni, tak gheti dah
Beralih kasih kepada Illustrator laa pulak..

Makanya...
Ini laa hasil kerja guwa
Yang langsung tadak nilai seni.. huwaaa



Ohkey... anyway...
Bah...nyak lagi kereja yang menanti
Comm. English yang kena hantar esok  pagi nanti
Dengan presentation Comm. English jugak esok pagi nanti
Skrip presentation belum usha lagi..
Duhh..

Then the next day ada presentation for Data Structure
Hadooyaii... hurmm..
Inilah pengorbanan namanya..
Apa boleh buat
Tak ada kejayaan bersulamkan ketawa semata
Tak ada kegagalan berlandaskan air mata cuma
Both have their good and not-so-good time

So, sebagai student
Pasrah, redha, terima laa segalanya
Dengan hati yang ikhlas
Kalau tak ikhlas pun
Kita still tak ada kuasa untuk membantah
Kita kan student..
I repeat, S-T-U-D-E-N-T

So many things to update here
But I don't really have plenty of time
Hmm.. jangan mengeluh...

Thanks to Mrs. Ayahumi sebab memanggil  call anakndamu ini
Malam Ahad hari tu aku menyeru-nyeru tahu?
Nak call, takut mengganggu peraduan beliau
Makanya, guwa teruskan pertapaan guwa

Then, I heard that June's sista going home
Apekenama?
Mrs. Ayahumi cakap beliau yang panggil pulang
Kasihan... habis begitu saja duit
Kalau laa bagi kat aku
Dapat jugak aku beli kain, buat baju
Untuk raya tahun depan ~kuang kuang kuang ^^

Meja studi guwa pun dah bersepah
Dengan plastik beef burger nya
Keropok tam-tam nya ~sedangkan keropok lain.. ++
Pastu buku lecture yang berserabut
Wayar laptop, charger phone, smua nya berselirat

Nasib laa datang sini sebab diploma
Kalau ini rancangan 'Perempuan Malaysia Terunggul'
Konfem jadi antara yang di kick out

Tapi biasanya situasi ni tak lama
Lepas habis pressure time
Have some fun
Before final exam
Yeeehhaaaa...!!!

Cukuplah sudah rapuan beta
Sebelum mengakhiri laporan ini
Sorry for any crap
Phir milenge, chalte chalte
TC, Wassalam..

Friday, August 30, 2013

Akan Berakhir

Bismillah...
Salam Jumaat yang indah..

Esok aku kena balik kampus dah. Hmmm.... :(

Sungguh lah blog aku ni bosan. 
Gambar tak ada. 
Apa pun tak ada.

Tapi tak apa. 
Aku ada. tetiba
Betul. Tak apa. 
Sebab bagi aku, segala gegambar tu menyusahkan lah.
Melambatkan proses loading page.
Last-last, kensel terus niat nak belek blog cenggitu.

Yelah, dah lambat sangat loading.
Baik tak payah tengok terus.
Lagipun aku bukannya ada line yang laju.
Line ni sangat lah macam ulat gonggok kenal tak?

Aku punya line ni free.
So, what do you expect from free thing?
Nak expect benda free laju?
Huh, keep on dreaming baby.

Tapi dengan line yang free tu laa aku dapat download banyak lagu.
Aku suka usha Billboard.
Sebab segala lagu yang ada dalam chart depa, semuanya worldwide and latest.

Kalau ikutkan chart radio tempatan no offense lagu yang dah dekat tiga minggu dalam chart Billboard, baru nak masuk chart depa.
Itu pun kalau ada deejay yang alert lah kut.
Sebab selalunya chart radio tempatan ni, layan sangat undi daripada pendengar.
Tu yang hampeh tu.

Eh, tetiba ngutuk stesen radio ni watpa?
Huh, mind your own business lah.

Back to my entry title poyo sehh
Apa benda yang akan berakhir?
Entah lah.
Aku sendiri tak tahu.
Yang aku tahu, cuti aku memang akan berakhir.
Itu memang pasti.

Bila duduk kampung ni, duduk dengan semba, rasa insaf.
Sebab dia yang muallaf tu boleh je layan Astro Oasis mengalahkan aku.
Pasang ayat-ayat Quran daripada laptop dia tak henti-henti.
Rasa macam...

Of course malu.
Malu sangat sebab aku yang lahir-lahir Islam ni pun tak macam dia.
Jadi, timbul kesedaran, keinsafan dan kesayuan.

Bila aku nak berubah?
Kenapa aku mesti macam ni?
Aku tak nak ke syurga ALLAH? 
Cukup ke amalan aku selama ni?

Semua tu membuatkan aku rasa cemburu.
Kalau orang muallaf boleh, kenapa tidak aku?
Perlahan-lahan, rasa nak berubah tu bertambah.

Walaupun dulu, aku sering mengharapkan yang aku akan berubah setelah puas aku menjadi jahil.
Tapi, apa salahnya aku berubah sekarang?
Kalau tunggu zaman jahiliyah berakhir, kan menyesal tak sudah?
Pulak tu, andai di takdirkan mati masa zaman jahiliyah, macam mana?

Aku rasa aku dah cukup jahil.
Sebab terlampau dungu, bahangang dan seantero dengannya.
Tapi so far, aku tak dapatlah nak berubah secara mendadak.
Perlahan-lahan.
Slowly but surely.
Better late than never.

Umpama kipas. cuba try sekarang
Kalau kita switch off kipas tu, dia takkan terus tiba-tiba berhenti bergerak.
Bilah-bilah kipas tu still akan bergerak.
Walaupun kita dah switch off kipas tu.

Perasan tak yang bilah-bilah kipas tu semakin perlahan?
Itu tandanya mereka semakin kehilangan kuasa untuk bergerak.
Lama-kelamaan, mereka akan berhenti jugak.

Okey, switch on balik kipas tu.

Bayangkan kalau kipas tu berhenti dan-dan waktu kita tekan butang switch off.
Tak ke tercabut bilah kipas tu?
Silap hari bulan, tercabut kipas tu sebab tak ada deceleration. 
 
Kiranya hidup aku sekarang macam tu jugak lah.
Sebab, kalau nak berubah mendadak, berat sangat rasanya.
Jadi, biarlah perlahan-lahan.
Yang penting, ikhlas.
IKHLAS 

Pokoknya, semua benda dalam dunia ni akan berakhir.
Dalam Quran pun ada sebut.
Setiap yang bernyawa pasti akan merasai kematian.
Jadi, kita hidup ni untuk mati.
Sebelum mati, persiapkan lah diri.

Jangan sampai nyawa dah di kerongkong baru nak bertaubat.
Sah-sah tak di terima.
Bebel jela-jela pun tak guna.
Tapi tak apa, ALLAH MAHA TAHU.

Cukup lah setakat ni.
Anyway, sorry for any crap.
Phir milenge chalte chalte.
Wassalam

   

Friday, July 26, 2013

Tanpa Kita Sedar

Bismillah...

Sedar tak sedar
Kita sudah hampir ke penghujung  Ramadhan 1434H
Sama-samalah kita berusaha 
Supaya Ramadhan kali ini lebih baik daripada tahun lepas
Dan berdoalah agar dipertemukan 
Dengan Ramadhan akan datang

Syawal yang bakal menjelang
Usah berasa terlalu teruja
Syawal hanya layak untuk orang yang bertaqwa
Yang bukan sekadar berpuasa bagi menahan lapar dan dahaga

Kalau aku listkan segala amalan 
Yang melayakkan kita meraikan Aidilfitri
Aku sendiri pun tak mampu

Buat masa ni
Marilah kita nilai balik segala amalan kita
Sejak terbukanya mata 
Hinggalah tertutup kembali
Apa yang kita dah buat?

Tak salah kalau kita menangis
Mengenang segala kesalahan yang telah kita lakukan
Bahkan lebih baik kalau kita bertaubat pada-NYA
ALLAH itu kan MAHA MENDENGAR dan MAHA PENGAMPUN..

Cukup sudah rasanya aku membebel
Sorry for wasting your time
Sorry for those crap
Phir milenge chalte chalte
Wassalam..

Sunday, July 14, 2013

Never Too Late

Bismillah...

First of all, aku nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan
Walaupun aku agak lambat
Tapi ok lah kan?
Daripada tak ada langsung?

Secondly, aku nak wish 'Happy Birthday' on 13.7.13
To my beloved one and only biological dad
Dan tanpa sedar pagi tu
Aku rasa terharu sangat dengan mesej dari beliau
Syahdu kut! ~leleh wo0 aku time membacanya

So far, ini adalah puasa kedua tanpa keluarga
Though it's hard for me
But this is for my own good
For my own future

Hmm... aku terbaca berita kat MSN
Pasal Cory Monteith meninggal kat bilik hotel
Memula aku memang tak caya
Bagi sesapa yang tak kenal dia
Ini gambar arwah



Beliau merupakan pelakon utama drama 'Glee'
Drama yang mula meletop tahun 2010
Dan aku antara peminat tegar drama tersebut
Tapi sejak dah masuk peringkat Diploma
Aku dah jarang update pasal drama tu

Owh ya... aku dah tengok dah Despicable Me 2
Kalau korang pernah tengok Despicable Me laa



Memang puas hati tengok
Ending pun tak mengecewakan

Aku rasa cukuplah takat  ni
Aku ada banyak kerja yang menanti ~lahhh sangaaattt

Last but not least
Selamat bersahur, selamat berpuasa
Selamat berbuka, selamat berterawikh
Selamat beramal

Till next time
Phir milenge chalte chalte
Wassalam...

Wednesday, June 26, 2013

Journey of Life

Bismillah...

Aku cuba menilai diri aku sendiri
Dulu dan kini memang tak sama
Aku cuba untuk recall apa yang berlaku
Selama hidup aku
Supaya dapat jadi pengajaran...


:: DULU ::

Dunia aku tak luas
Cuma rumah, rumah saudara-mara dan sekolah
Sesekali ada juga Mrs Ayahumi bawa ke kedai
Tapi sesangat jarang
Memang boleh dikira dengan jari

Hidup aku penuh dengan gelak-tawa kakak dan adik perempuan aku
Tapi ketawa kami akan mati bila Mr Ayahumi ada
Kami jadi senyap
Lebih senyap daripada tanah perkuburan

Aku tak pernah kisah akan pandangan orang pada aku
Yang aku tahu, aku tak kacau hidup orang
Jadi kenapa orang nak kacau hidup aku?

Di sekolah, aku bebas berkawan dengan sesiapa pun
Even Mr & Mrs Ayahumi marah aku sekalipun
Aku tetap kawan dengan bebudak lelaki
Main kejar-kejar masa rehat, masa balik sekolah
Aku tak pernah kenal erti 'friend zone'
Atau 'platonic love'

Aku tak pernah ada perasaan nak membangga diri
Sebab Mrs Ayahumi tak pernah ajar kami to do so
Kami dah diajar untuk jadi orang yang down to earth
Yang tak ingat kebaikan sendiri


::  SEKARANG  ::

Walaupun tak pernah keluar dari Malaysia
At least aku pernah tersadai di beberapa buah negeri
Tahun 2007 aku tercampak di Kedah
Tahun 2008 aku dilempar ke Selangor
ALLAH Maha Bijak...
Awal tahun 2009, aku dipanggil balik

Dan di situlah bermulanya hidup aku
Yang lebih luas 
Yang membuatkan aku bersyukur
Kerana pernah tersadai di Semenanjung

Kami adik-beradik masih boleh ketawa sama-sama
Tapi mesti ada yang tak ada
Yang selalu hilang, kakak ke-4 aku
Sampai dia sendiri terasa awkward dengan family sendiri

Bila dah besar, masing-masing ada akal
Jadi aku mula ambil kisah apa yang orang kata
Walaupun apa yang orang kata bertentangan dengan kehendak aku
Tapi kadangkala, aku terfikir
"Buat apa nak jaga hati orang kalau orang tak pernah jaga hati kita?"

Sejak baligh, aku tahu erti malu
Dan aku mula membataskan pergaulan dengan lelaki
Memang mereka kawan
Tapi aku dah bersara untuk main kejar-kejar
Aku perempuan, tak manis main dengan lelaki
Itu kata orang

Dan bila tiba soal hati
I always get stuck
Whether with the wrong person 
Or with the right person in the wrong time
'Friend zone' dan 'platonic love' pernah berlaku
Yang buat aku tak mahu berlanggar bahu sekalipun
Dengan orang tersebut

Bila dah besar, mesti ada orang puji itu ini
Hati pun berbunga-bunga siap berbuah lagi
Tapi aku perlu sedar diri
Aku masih tak cukup sempurna untuk sesiapa
Bila orang puji, aku akan sangkal
Akhirnya orang akan cakap aku tak pandai bersyukur
Sedangkan orang tak faham situasi aku
Yang tak pernah diajar untuk membangga diri
Itu adalah satu kesalahan bagi aku



Apa-apa pun yang telah berlaku, sedang berlaku atau bakal berlaku
Aku serahkan pada ALLAH setelah aku berusaha
Life ain't easy
But it would be easy if you follow what ALLAH have guide you
It is never hard to be good
But it is never good to be bad

Sorry for the crap
Phir milenge chalte chalte
Take care guys
Wassalam..

Friday, June 21, 2013

Gonna Miss You

Bismillah

Esok awal-awal pagi kena berangkat 
Flight aku jam 0840am
Jadi kena bertolak awal dari rumah

Huushhh
Tetiba rasa sedih pulak nak tinggalkan Miri
I just don't know why
I feel so sad
Hurrmm... 
:'(

Kiranya Ramadhan akan datang 
Adalah Ramadhan kedua
Yang aku sambut tanpa keluarga
Sebab aku di Kuching
Family di Miri

Inilah dugaan semasa belajar
Ya ALLAH... kuatkanlah hamba-MU ini
Aku tak berdaya tanpa-MU, ya ALLAH

Dan aku harap
Semester ini menjanjikan yang terbaik
Which aku kena usaha dari awal
Bukannya mengharapkan saat-saat akhir

Buat family
Aku tak dapat menjanjikan yang terbaik
Tapi aku akan berusaha sehabis daya
Doakan aku supaya tidak tenggelam
Dalam dunia yang sangat menipu

Sorry for those crap
Gonna miss all of you
Especially little Gio (I love u!!!)
Take care guys
Phir milenge chalte chalte
Wassalam

Thursday, June 20, 2013

Back to HIM

This is a special entry
So, I hope for those who read this
Renung-renungkan bersama...


Hidup kita sekejap cuma
Bermula daripada setitis air hina
Membesar hingga bongkok tiga
Itu semua atas kuasa-NYA

Tiada daya kita
Walau terhadap diri sendiri
Kita langsung tak berkuasa sedikitpun

Sedarkah kita masa kian pantas berlalu?
Pagi dan petang serupa saja
Bahkan angka yang sama dilalui jarum jam
Apakah kita sudah bersedia?

Maut datang tanpa dipinta
Tanpa notis mahupun pengumuman
Tiba-tiba dalam sekelip mata
Moga sempat mendapat keampunan

Aku menulis bukan bermakna aku sudah cukup baik
Tapi gerak hati yang tiba-tiba
Mungkin sudah sampai masanya
Untuk aku mempersiapkan diri

Umi, ayah dan keluarga
Ampunkanlah salah dan silap hamba ALLAH ini
Redha lah dengan qadha dan qadar-NYA
Kita semua akan menghadap-NYA bila sampai masanya
Lambat atau cepat, itu bezanya

Pesan aku pada diri dan yang sudi membaca
Sentiasa kekalkan iman di dada
Kerana iman boleh naik dan turun
Jaga setiap perbuatan
Kerana ia menentukan dosa dan pahala
Syurga atau Neraka
Bahagia atau terseksa

Everyone has the dark side 
So do I
For anyone knows bout my dark side
Just keep it by yourself

Kita sendiri pun tak suka 
Kalau orang berbicara buruk perihal kita
Jadi, jangan berbicara buruk perihal orang

Kita sesama manusia
Tak perlu saling menyakiti
Sebaliknya berusahalah menjadi yang terbaik
Kerana sebaik-baik manusia 
Adalah manusia yang memberi manfaat kepada manusia lain

Sama-samalah kita berusaha merebut Jannah-NYA
Firdaus, Adnin, Raihan, Darussalam dan banyak lagi
Lagi bahagia kalau mendapat Jannatul Ajilah
Syurga yang disegerakan

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih
Selangkah kita kepada-NYA, beribu langkah DIA menghampiri kita

Ujian datang bukan untuk melemahkan
Tapi dengan dua tujuan
Samada untuk menambah iman kita
Ataupun membuat kita semakin alpa
Berhati-hatilah...

Sekian..
Dari ALLAH kita datang
Kepada ALLAH kita kembali

Happy Belated Father's and Mother's Day

Bismillah..

# take note : sila sediakan tisu atau tuala jika anda emosi sepeti saya #

Aku bukan lupa bila tarikh Hari Ibu dan Hari Bapa tahun ni
Aku cuma tak ada kesempatan untuk wish Mr. dan Mrs. Ayahumi
Sebab aku terlalu sibuk mengejar duniawi
Maafkan anakmu ini...~
:'(

Hmm... aku dapat kesedaran nak tulis pasal ni pun
Lepas aku baca entry dari blog ni
Bila mengenangkan aku masih ada lelaki bergelar ayah
Dan wanita bergelar umi dalam hidup aku
Tapi aku kurang hargai kehadiran mereka
Aku jadi sebak tetiba
Mata aku berair..

*emosi lah pulak*

Dia mungkin ayah yang tak pernah kisah pasal kami adik beradik
Dia mungkin ayah yang tak pernah tahu kegemaran kami
Dia mungkin ayah yang lebihkan anak lelaki berbanding anak perempuan
Dia mungkin ayah yang lebihkan kawan berbanding keluarga

Tapi...

Dia ayah yang sanggup melabur demi keluarga dan kawan
Dia ayah yang suka menegur depan-depan kami
Dia tak kisah pun dengan siapa kami berkawan
Yang penting, dia sangat marah kalau kami mengabaikan soal akhirat

Ayah...
No one can ever replace you in my life
Though you're not as great as Superman
But you have a greatest place in my heart and my life
No one can get that place

Buat ayah...
Terima kasih untuk segalanya
Walaupun apa yang ayah buat kadangkala menjengkelkan
Tapi ayah tetap ayah kami
Dunia dan akhirat
Di sini dan di Syurga
Insya ALLAH...


Dia mungkin umi yang agak cerewet
Dia mungkin umi yang banyak menegur

Tapi...

Dialah umi dialah ayah kalau ayah tiada
Dialah yang bersusah payah demi kami
Dialah yang berhabis tenaga demi keluarga
Dialah yang sanggup mengenepikan kehendak hati demi anak-anak
Dialah yang tidak tidur sewaktu kami sakit
Dialah yang paling susah hati kalau kami keluar tak ingat dunia
Yang penting, dialah paling tak suka kami mengabaikan soal akhirat

Umi...
There's nobody could be as awesome as you
There's nobody would understands us like you do
There's nobody could bear what you have been through
And there's nobody would replace you as my umi
Now and forever

Buat umi...
Ampunkanlah anakmu ini sejak hari pertama anakmu ini ditempatkan di rahimmu
Maafkanlah anakmu ini sejak tangisan pertamanya
Ampunkanlah segalanya yang telah dia lakukan
Maafkanlah dia kerana tiada manusia yang sempurna


To both of you, Mr. and Mrs. Ayahumi...

I hope and pray that our family will stay united
Dunia dan akhirat

Kalaupun kematian yang memisahkan kita
Biarlah kita sama-sama berpimpin tangan ke Syurga-NYA
Meski ditakdirkan ada yang pergi dulu
Biarlah dia menunggu yang lain

Dan yang masih hidup
Sudilah kiranya menghadiahkan amalan yang baik
Bukankah kita sekeluarga?

When my time comes, I hope all of you can forget and forgive
The wrong that I've done
Because no one wants to die without peace
Just let it go

Sorry for those tears and crap
Phir milenge chalte chalte
Take care
Wassalam

Thursday, June 6, 2013

Dunia Kerja...

Bismillah...

Rasanya dah terlalu lama aku tak menaip.
Dan dinihari ini, aku berasa ingin membuat entry. ecewah

Mengenai tempat kerja aku.
Which aku adalah orang last yang akan serve customers.
Yang mana segala kesalahan akan diletakkan dibahu kami, yang bergelar 'cashier'.

Well, we all know that most shopping complex in Malaysia do have 'no plastic bag day'.
Tapi di tempat aku kerja, tiap-tiap hari tak ada plastik.
Itu aku tak tahu.
Jangan tanya dah.

Maka, aku akan berdepan dengan pelbagai situasi yang sering menggugat tahap kesabaran aku.

#Situasi 1 

Cashier : Ada member card? <ini adalah soalan tipikal kebanyakan supermarket>
Pelanggan : --Geleng kepala--
Cashier : Ada bawa shopping bag?
Pelanggan : --Geleng kepala--
Cashier : Nak plastik?
Pelanggan : --Geleng kepala--

==> Selepas urusan jual beli selesai <==

Pelanggan : Tak ada plastik ke?
Cashier : @&^#%$*+ (tadi aku tanya, geleng kepala)


#Situasi 2

Cashier : Ada member card?
Pelanggan : --Korek beg, dompet dan sebagainya--

==> Selepas beberapa minit menunggu 'member card' <==

Cashier : Ada?
Pelanggan : Lupa bawa. 
Cashier : Ada bawa shopping bag atau nak plastik?
Pelanggan : Aaa... bolehlah.
Cashier : --Mula susun barang dalam plastik--
Pelanggan : Aaa... ada kotak tak?
Cashier : $%!^&!*^#!&


#Situasi 3

Cashier : --Scan member card--
Pelanggan : Saya guna kotak, ya..
Cashier : Ok.
Pelanggan : --Memerhati cashier yang terkial-kial men'scan' dan menyusun barang tanpa ada rasa untuk menolong--

==> Cashier mencampur-adukkan barang-barang pelanggan <==

Pelanggan : Dik, yang ni jangan campur.
Cashier : &#*@+%$ (susun sendiri lah!)


Perghh...!!!
Sabar je lah sepanjang bergelar cashier ni.
Apa-apa pun, mesti orang (customers of course) akan bertanya dan menyalahkan cashier.
Kesian sesiapa yang jadi cashier tahu tak?

Mereka pun manusia jugak.
Bukannya robot atau makhluk yang hebat sangat.
Mereka cuma manusia yang bekerja sebagai cashier / juruwang.
Yang sanggup dimaki dan dimarahi demi sesuap nasi.
Ingat senang ke?

Kadang-kadang aku, selaku cashier adalah jugak aku terlepas cakap.
Sebab aku masih belum cukup sabar.
Dan tahap sabar aku sangat rendah.

Pesan aku, kalau kita senangkan kerja orang,
Pasti ALLAH akan senangkan kerja kita.
Itu je.

Sorry for those crap.
Phir milenge chalte chalte.
Wassalam..

Sunday, May 26, 2013

Too Many Stories...

Bismillah...

Hmm... patutnya hari ni aku kerja
Sebab ada BBS (sapa yang tau tu, tau lah)
Tapi disebabkan aku ada family gathering lah sangat
Which time raya nanti kami tak ada kesempatan untuk gather
Maka, aku diberi pelepasan

Itu pun selepas memacam alasan aku bagi
Time aku masuk pagi tu
Entah dari mana tah dating waterfall
Tetiba je suruh aku wat drama dalam ofis
Leleh aku dibuatnya... sungguh woo
+___+

Untuk hari Sabtu which is yesterday
Aku kena UPL padanlah muka!
Sebab aku dah tak ada cuti untuk bulan lepas
Kiranya hari ni bukak buku, aku ambik cuti

Oowh come on..
Aku cuma part time, what?
Kenapa mesti nak kerah aku macam aku ni selamanya abdi di situ?
Haiyaa... nak marah pun tak guna

Nanti time praktikal, tak tau lagi nak praktikal kat mana
Harap-harap dapat belajar driving sesambil wat praktikal AMIN....
Bak kata pepatah, killing two birds with one stone boleh mehh?

Semalam, singgah ke Farley Bintulu
Lepas beli kasut
Kami tunggu kat luar
Dan aku ada nampak notis extended business hour

"From 25 to 30 Mei, we will closed at 10.30pm"

Itu kata notis
Tapi belum pukul 10.15pm
Staf-staf Farley dah siap menyapu
Dan mula mengemop lantai kuang ajo giler!
Seolah-olah dah tak ada manusia bergelar pelanggan dalam premis

Pada aku, perangai staf-staf tersebut sangatlah tak beradab
Orang datang shopping
Bagi untung company depa
Tapi staf-staf depa layan customer macam hapa

Aku ada jugak pengalaman bekerja sebagai staf shopping complex
Tapi aku tak adalah excited sangat nak balik bukan orang datang ambik tang-tang tu pun
Sampai buat customers rasa tak nak datang shopping situ dah

Department aku adalah antara yang keluar lewat
Sebab kami sangat mendahulukan customers
Dan sekurang-kurangnya 'lagu tutup kedai' akan berkumandang
Sebagai pemberitahuan kepada pelanggan
Yang kami bakal mengakhiri business hours

Ini tidak, kuang ajar sangat wat customers macam tu
Rasa macam, "I will never ever ever going to this shop again!!!!!"
Biar lingkup, baru tahu sak kawu sia
Tak ada manners langsung!

Pheeww...
Tak lama lagi result exam keluar
Nervous giler kut..
Dan result asramanya entah macam mana
Harap dapat
Sebab kalau stay out, susah siot...
=___="

Okeh, cukup sekadarnya
Sorry for the language
No offense, rite?

Phir milenge, chalte chalte
Wassalam..
^___^

Saturday, May 18, 2013

Tak Perlu Sangat

Bismillah...

Sebelum aku balik kerja tadi
Ada orang tegur aku
"Kenapa saya selalu nampak kamu sorang-sorang?"
"Kamu tak kawan dengan mereka ke?"

Aku senyum
Dan menjawab dengan setulusnya sejujurnya
"Bagi saya, dalam pergaulan, biarlah kita bertegur sapa dengan semua orang...
Saya bukan jenis yang suka bergeng-geng..
Saya tak kisah kalau ke tepi, ke tengah atau ke mana sekalipun..
Sebab saya tak memilih orang..
Dan saya masih boleh hidup walaupun sendiri..."

Mungkin kedengaran agak sombong dan eksyen
Tapi itu adalah hakikat bagi aku

Aku masih boleh berjalan sendirian tanpa ada 'escort' atau pengawal
Aku masih boleh teruskan hidup walaupun sendirian
Aku masih dapat buat kerja walupun tak ada orang teman

Bukan nak berlagak ke hapa
Tapi bagi aku, hidup secara bergrouping ni tak perlu pun sebenarnya
Macam bersemangat assabiah adalah

Engkau dengan puak kau
Aku dengan puak aku
Bukan ke assabiah namanya tu?
=___=

Aku bukan jenis orang yang tunggu orang tegur
Aku lebih suka memulakan conversation
Lagipun dalam Islam, siapa bagi salam kan lagi besar pahala
Jatuh wajib bagi sesiapa yang mendengar menjawab salam
Kalau tak, dosa

Cuma ada certain cases
Aku tak adalah sesuka hati nak menegur orang
Buat malu je kalau orang ignore

Prinsip aku, beramah mesra biar kena pada tempat
Tengok orang yang kita tegur tu jugak
Ada setengah orang, suka buat tak layan dengan stranger yang peramah

Ok lah..
That's all for today
Sorry for the crap
Phir milenge chalte chalte

Wassalam..
u_u

Saturday, May 4, 2013

Adios Kuching~

Bismillah...
Dalam masa kurang dari dua jam lagi
Aku kena sedia ke airport
Check in luggage
Dan melantak McD kat airport nu
 
Tetiba nervous
Lawak je
Balik rumah sendiri pun nak nervous ke?
Bukan apa, aku nervous sebab takut overload
Buat malu haku je
 
Mentang-mentang cuti sem
Hangkut semua barang balik
'Trade in' mana yang patut
Pastu bawak sini mana yang patut
 
Dan sem depan aku kena kurangkan barang
Sebab habis sem depan, aku kena praktikal
Huisyy... tak terasa sungguh masa berjalan
 
Recently, aku tetiba recall balik lagu yang my bestie bagi
Dia bagi masa zaman PMR
Sekarang ni dah zaman diploma
Nak tau lagu apa?
Tajuk lagu tu 'Graduation (Friends Forever)'
Tetiba rasa macam sayu je nak tinggalkan zaman belajar
Sedih sebab bila dah kerja
Memasing sibuk dengan kerja memasing
 
Ada yang sibuk plan nak continue study, maybe abroad
Ada jugak yang sibuk nak kahwin
And so on...
Well, life must go on as we live
Takkan selamanya kita nak berada di takuk yang sama?
We have to move on
 
Bak kata Hlovate,
'Everybody has a past
Everybody lives a present
And everybody deserves a future'
 
Aiyaa.. start lah datang mood jiwang-jiwang ni
Anyway, aku lapar sebenarnya ni
Semalam memanglah kenyang tahap lori bandaraya
Mana tidaknya, pukul sebelas pagi dah lunch
Then, pukul tiga macam tu melantak KFC dua ketul
Memang heaven lah...
 
Okey... time to go.
Before it's too late..
Daa Kuching..
 
Phir milenge, chalte chalte..
Wassalam

Coming Home

Bismillah...

Senangnya dalam hati...
Yelah... esok jumpa rumah, sapa tak senang hati.
I've spent almost five months over here, miss my homey like crazy
And I think this is the time where I can scream it out loudly like crazy 
Dan tetiba lagu tema berkumandang...


I had the time of my life
And I never felt this way before
And I swear this is true...
-The Time by BEP-


I'm comin' home
I'm comin' home
Tell the world I'm comin' home
-Coming Home by Skylar Grey ft P. Diddy-

  
The day before yesterday I just finished my last paper
Which is Fund. of Operating System a.k.a OS
And most killer subject
Hope what have I done can rise my pointer
Amin...

Cerita pasal balik umah ni
Memacam plan dalam kapla hotak aku
First of all, nak kerja, nak kerja, nak kerja
Secondly, sempat tak nak belajar driving?
Thirdly, nak celebrate birthday my lil bro
Next, beli handphone baru
Pastu mula melalut ke arah benda yang entah hapa-hapa

Dah namanya nafsu
Sentiasa tak puas dengan apa yang ada
And that's why aku adalah orang yang paling banyak barang
Walaupun dengan tubuh yang tak sebesar mana
*sigh*

Nanti my Uncle Jeremy will send me to the airport
I don't think he will only drop me
But there's high possibilities he will help me to carry my stuff
Hope so...

Patutnya aku update menda alah ni tengah malam tadi
Tengah sesedap menaip, line disconnected
Yelah, orang semua dah tido
Aku je yang terpusing kiri dan kanan
Ala orang berkawad dah gayanya

Hmm.. cukuplah
Aku nak tolong semba masak
Semba cakap semalam, "Skill memasak kamu tu dah hilang."
Mana tak hilang.
Hostel bukannya boleh memasak pun.

That's all for today
Hope my friends and whoever have this holiday, will enjoy it
But don't spill it when we're checking our final exam's result
On this coming 28 May (if I'm not mistaken)

Sorry for wasting your precious time
Sorry for those crap
Phir milenge, chalte chalte
Wassalam..
^____~

Wednesday, April 10, 2013

I'm Just Me

Bismillah

Bila baca blog my sis
Rasa macam ... "baguslah kalau dah ada kesedaran"
Harap-harap teruskan berusaha
Untuk mencari identiti diri

Kekadang aku ada jugak mempersoalkan diri aku sendiri
"Teruk sangat ke aku ni?"

Sebab orang pernah suruh aku berubah

Dan aku bertanya balik pada orang itu,
"Aku ni jahat sangat ke sampai kau suruh berubah?"

Orang tu jawab,
 "Tak adalah sampai macam tu sekali..."
"Tapi aku lebih suka kalau kau jadi lebih baik"

And I was like...
"This is who I am. If you can't accept me for being me, just leave."

Orang tu membalas,
"Kau ni ego sangat."


Pada aku, aku adalah aku
Tapi mungkin jugak ayat dari sis aku ada betulnya...

"Orang berjaya memaksa dirinya berubah tetapi
 orang yang gagal berubah kerana terpaksa."

Dan of course, aku tak mahu menjadi orang yang gagal
Which berubah kerana terpaksa
Kalau aku nak berubah pun
Aku akan cuba paksa diri aku berubah
Tapi so far, aku rasa aku normal

Bagi aku, kalau orang tak boleh terima aku
Kerana aku adalah aku
It's ok, aku faham jugak

Sebab aku pun sama jugak
Ada orang yang aku suka
Ada orang yang I can get along
Ada orang yang aku tak suka
Ada orang yang aku rasa menyampah
Normal lah kan?

Terus-terang aku cakap
Aku ni bukan stok 'perempuan Melayu terakhir'
Tapi aku tak adalah teruk sangat
Cuma aku ni average je
Ada sesetengah benda, aku pandai
Ada sesetengah tu taklah pandai sangat
Ada sesetengah benda tu langsung tak tahu

Alah, lumrah hidup
Tak semua benda kita tahu
Kalau tak, buat apa manusia lain hidup
Baik dia sorang je hidup
Yelah, dia kan serba-serbi tahu

Okeylah...
Meraban entah apa-apa
That's all for today
Sorry for the crap
Phir milenge chalte chalte
Wassalam ^___^






Thursday, April 4, 2013

Nilai Diri Kita

Bismillah

Ini adalah entri pertama untuk April eceh.. skemasyak

Hmm... aku rasa sadis sangat
Bila aku baca blog sis aku
Aku jadi macam... "hidup kami memang macam ni ke?"
Tapi tak boleh laa nak salahkan hidup je
Sebab life goes on as we grow up
Bukan ke begitu?

Balik kepada tajuk entri
Di sini, aku nak mengajak semua
Siapa pun anda, sila nilai diri kita sendiri
Sebelum kita usha, kutuk, nilai, judge diri orang

Lumrah manusia
Suka mencari kelemahan manusia lain
Benci pada kelebihan manusia lain

Cuba kita guna akal
Bagus ke perangai macam tu?
Even aku sendiri yang berpesan pun
Tak ada lah bagus sangat
So, that's why laa aku berpesan

Bukan ke manusia ni memang pelupa?
Jadi, haruslah kita saling ingat-mengingati

*sigh* -____-'

Dear sister...
ALLAH tak pernah kejam
DIA tahu sejauh mana kekuatan dan kelemahan kita
DIA takkan uji kita kalau kita tak mampu
DIA takkan sia-siakan air mata kita

Dan aku pernah terbaca ...



Percayalah bahawa ALLAH itu Maha Adil
DIA tak pernah mensia-siakan  doa orang yang meminta
DIA tak pernah biarkan kita keseorangan
DIA adalah yang paling faham dengan keadaan kita
Cuma kita selalu tak sedar
Yang DIA sentiasa ada untuk kita

Kita bangun pagi
Berapa ramai yang akan baca doa?
Berterima kasih kerana dihidupkan kembali?

Kita buat kerja seharian
Kita rasa penat
Berapa ramai yang bersyukur sebab masih diberi kekuatan?
Supaya dapat buat segala pekerjaan?

Kita solat lambat
DIA beri kita peluang untuk qadha' dan bertaubat
Berapa ramai yang sedar akan peluang itu?
Dan berapa ramai yang akan mengambil peluang itu?

ALLAH tu Maha Baik
DIA tak pernah menzalimi manusia
Cuma manusia yang suka melakukan benda yang ALLAH tak suka
Sampai ALLAH murka
Sampai turun bala dan laknat dari ALLAH

To Mr & Mrs Ayahumi..
Please.. pretty please
Sometimes, spend your time together with us
Listen to our problems
Please... just listen
Don't interrupt or provoke us for what we're saying

Don't judge us like we was born centuries ago
Like we know every single thing on this earth
We know nothing, mom, dad
We're just like other teenagers out there

We want to be treated the way both of you treat her
Though she's the eldest
That doesn't mean both of you can be bias to the rest
Please... berlaku adil lah.

Soal hati dan perasaan sememangnya rumit
Sulit dan tersirat
Mustahil untuk dikongsi
Apatah lagi untuk dijaja
Apalagi kalau seorang wanita
Sememangnya hati mereka lembut

Aku teringat pada kata-kata Mr Ayahumi pada tahun 2008
"Orang yang suka memendam ni bahaya"
"Sebab satu hari nanti bila dia dah tak tahan, dia akan meletup"
"Kalau tak pun, apa yang dia pendam tu, perlahan-lahan akan memakan dirinya"

Aku berani mengaku yang aku suka memendam
But just in certain cases
Bukan semua
Sebab pada aku
Tak semua benda kita boleh share dengan orang

Kita semua manusia biasa
Yang akan pergi bila sampai waktunya
Yang takkan pernah kekal di dunia

Cuba ingat semula kejadian kita semua
Semuanya sama
Daripada setitis air mani
Kemudian menjadi segumpal darah
Dan seterusnya sampailah kita dewasa

Hidup jangan pernah memilih
Bersyukur dengan apa yang ada
Usah mengharap benda yang tak mungkin digapai
Nikmati hari ini kerana esok mungkin tiada
Jangan sia-siakan hidup kita dengan benda yang membawa ke neraka

Cukup rasanya tazkirah bebelan aku pasal hidup
Sebenarnya kita boleh ubah nasib kita kalau kita nak
Tapi tak semua ada peluang untuk mengubahnya
Cari lah, rebutlah peluang itu

Sebab kita hidup untuk mati
Jangan sampai kita menyesal di sana kelak
Sama-samalah kita berusaha
Menjadi golongan kanan
Yang beramal tanpa mengharapkan syurga atau takut akan neraka

Sekian...
Sorry for those crap
Kalau ada yang terasa, minta ampun minta maaf sangat-sangat
Phir milenge chalet chalet
Maal salamah
Wassalam... :)
 

Saturday, March 2, 2013

Sudah Lama...

Bismillah..

Pergh... lama giler aku rasa aku dah tak update menatang nih.
Tapi nak kisah apa, kan?
Bukannya ada orang yang setia mengunjungi pun, kan?

Bajet ramai follower konon.
Dream on laahh..
Mana ada orang nak layan blog kosong ni.

Gambar tadak, bebel je banyak.
BOSAN!!!

Tak pe laa.
Sebab inilah dunia aku.
Dunia yang lebih banyak words berbanding pictures.
Sejak bila?
Lama daah..

Dalam dunia aku yang serba boring ni, tolong jangan nak merungut.
Sepak kang.
Tak suka, sila blah.
Itu prinsip aku.

Buat apa terhegeh-hegeh lagi kalau dah tak suka, kan?
Memanglah sangat kejam, tapi itu lebih baik, bukan?
Sebab aku memang kejam.
Dah lama sangat dah..

Hmm.. meraban aje laa kerja aku ni.
Lately, aku ni macam apa daa..
Taktau kenapa...

Anyway, blah dulu.
Tak dak idea nih..

Phir milenge chalte chalte
Sorry for those crap
Wassalam. :)

Sunday, February 10, 2013

Happy Chinese New Year

Bismillah...

Dah dua malam aku lepak kat kampung. Pfffttt... rindunya dengan rumah. 
Apa boleh buat, kalau rumah aku tu sejengkal tak jauh dari sini,

Semalam aku join semba berkebun.
Sihat sikit badan. 
Anyway, aku rasa macam right ankle aku macam tak berapa nak betul.
Sebab macam mana entah, aku tak ingat.
Biarlah dia cool down sendiri.
Bukannya apa sangat daa...

Hari ini Ahad, tapi still tak dapat nak bawak semba enjoy luar *enjoy lah konon*
Yelah, kan raya cina, jadi kedai manyak tutup maa!
Memula memang aku tak caya.
Tapi, ayat semba tu kedengaran so real.
And at last, aku terpaksa percaya jugak.
Sebab dia duduk sini lebih lama daripada aku.

Buat masa ni, aku rasa hidup tak serupa orang.
Melepek atas tilam.
Mengadap laptop.
Nasib aada internet.
Kalau tak?
Sawan lah jugak nak repeat tengok movies yang ada dalam laptop nih.

I just wanna go home.
Why can't I go back to my own home?
I miss my home.
I miss the Xbox in the living room.
I miss everything in Miri.

I want to cheer up myself.
After what I had in Kuching.
But, I can't disobey my parents.

Adeh hah... rindu nya dengan Miri...
Udah lerr..

Anyway, aku nak ucapkan 'Selamat Menyambut Tahun Baru Cina' kepada sesiapa yang berbangsa Cina. *itu pun kalo ader laa*
Tak lupa kepada kawan-kawan aku yang sedang happy menyambut tahun baru cina, tahun ular ni. 
Enjoy yourself guys!
Itu aje lah.

Sorry for any crap.
Phir milenge chalte chalte.
Wassalam..