Monday, August 1, 2011

Selamat Berpuasa

Bismillah...

Actually, aku patutnya dah terbongkang tidur pada wewaktu cenggini. Nak wat cenggana, hati ni dok suruh update menatang ni semenjak aku dapat tau yang esok (in fact, hari ni) puasa. Punya lah hampeh aku ni, sekarang baru ada masa nak update.

Kepada seluruh umat Islam di muka bumi, aku nak ucapkan selamat berpuasa, selamat bersahur, selamat berbuka, selamat bertarawih dan selamat bermoreh. Banyak betul selamat nya... Tak lupa juga, selamat beramal ibadat.



Dalam bebanyak lagu untuk bulan puasa, aku sangat suka pada satu lagu ni (kalau pernah dengar la...) Lirik dia... aku pun speechless. Hmm... bila aku nyanyi sensorang, rasa sebak tetiba. Nak nangez pun ada. bagi aku, lagu ni quite touching la. Well, sesama lah kita menilai...


Bulan Ramadhan, segala-galanya terbuka luas
Rahmat dan berkat terbuka luas dimana-mana
Keredhaan-NYA luas terbuka sepanjang Ramadhan
Keampunan-NYA luas terbuka malam dan siang

Pahalanya mencurah-curah bagaikan hujan lebat
Ia digandakan dibandingkan di bulan biasa
Rahmat ALLAH melimpah ruah
Kepada siapa yang menginginkannya

Tapi mampukah kita memperolehi itu semua?
Tapi layakkah kita mendapatkannya?
Kita kah orang yang memperolehi keistimewaan itu?

Kalaulah di bulan Ramadhan itu
Lahir kita sahaja yang meriah
Di sambung pula dengan pesta makan dan minum
Fikiran dan jiwa kita tidakkan berubah

Oleh itu keistimewaan Ramadhan bukan untuk kita
Keistimewaannya adalah untuk orang yang bertaqwa


Sama-samalah kita menilai diri memasing. Orang selalu cakap, kubur masing-masing, tapi tak salah kalau kita nak tolong cerahkan, lapangkan kubur orang lain, ye tak?

Well, sebelum mata aku juling ngadap mentang ni, baik aku blah dulu.
Sekian...