Tuesday, December 27, 2011

Pro dan Kontra Teknologi

Woohuu...
Tengah hari tadi aku duk nganga melangut kejap depan tv, nengok WHI. Topik hari ni, "PERLUKAH ANTIBIOTIK UNTUK TUBUH BADAN?" <lebih kureng cenggitu laa... tak berapa nak ingat daa>

Komen aku pasal topik tu, hmm... antibiotik tu tak penting sangat kut. Coz ada immune system dalam tubuh badan setiap manusia. So, selagi kita dapat bertahan, elakkan makan ubat <aku selalu buat>. Kalau rasa dah nak mampus tak tahan sangat, baru jumpa doktor.



Kalau setakat cough, flu or fever, apa sangat laa nak di bawa jumpa doktor. Klinik pun silap hari bulan bankrap sebab masyarakat sekarang 'manja' sangat. Zaman nenek moyang kita, demam-demam pun depa still turun tengok bendang or ayam itik depa. Orang zaman dulu kan tak reti duduk senang. Ada aje kerja yang depa nak buat. Bagus laa. Boleh buat menantu.. Ringan beban makpak ~hahaha~

Tapi orang zaman millenia ni, pemalas nauzubilllah! Kalau sakit, duk baring aje kat katil <bukan tilam or tikar mengkuang>. Nak basuh baju, ada mesin basuh. Nak cuci pinggan, dishwasher ada. Bila tekak rasa nak makan, lalu aje kat 'drive-thru' dengan kereta. Even nak bangun pagi pun mesti ada alarm.



Pergh! Serba-serbi moden arr manusia zaman sekarang. That's why, ada sepicing orang tu bila masuk hutan or duk kat kampung, mulut depa mula laa duk pot-pet-pot-pet.
"Bila kita nak balik ni? Banyak nyamuk laa kat hutan ni... Habis kaki I tau..."
"Eeeii... panas lah kat kampung ni. Nenek tak pasang aircond ke?"
"Serik dah nak balik kampung. Dah lah tak ada tv. Online jauh sekali."
And sooo on...

Hakikatnya, orang kampung dah terbiasa dengan cara hidup yang independent. Nak ini, buat sendiri. Nak itu, usaha sendiri. Pendek kata, pepatah 'orang malas selalu rugi' tu memang terbukti kebenarannya bila kat kampung.


Memang laa bandar besar tu kebanggaan negara tapi orang bandar, bila dah tak dapat ber'nafas', balik gak ke kampung/tempat-tempat yang tak maju. See?

Aku cakap cenggitu bukan bermakna aku tak nak duduk negara maju. Of course aku nak... Tapi, kalau negara kita maju dari pelbagai segi, kan best?
Ini tidak. Kat jadual tulis bas patutnya sampai kat situ pukul 1320, tapi selalunya bas lalu situ dalam pukul 1340. Salah sapa?
(a) Orang yang buat jadual
(b) Pemandu bas
(c) Bas yang uzur
(d) Penumpang yang datang stesen awal

Kalau nak negara kita maju setanding dengan negara lain, aku rasa patutnya kita ada stesen LRT/komuter kat semua negeri dalam negara kita.


Paling pun, jalan raya yang macam laut bergelombang tu di naik taraf jadi lebuhraya. Tak boleh ke? <cakap senang arr... kan?>



Oooppss... aku malas nak buat kontroversi masalah. Mempertikaikan kerja yang bukan kerja aku. Senang cerita, kepada para pemimpin or sesiapa yang bergelar pemimpin negara, koreksi diri sebelum terima jawatan sebagai pemimpin.
Sanggup ke jadi pemimpin yang benar-benar adil dan saksama dalam semua bidang?
Larat ke nak pikul beban tanggungjwab sebagai pemimpin di dunia dan akhirat?
<that's why pemimpin tu mesti lelaki>

Huuuhh... penat bahu den. Dah laa wei... Aku pun tak larat daa.
Wa blah dulu...

Sunday, December 25, 2011

Bosan Itu Nikmat

Haloo...
Kenapa tajuk post aku kali ni cam pelik je? Entah laa... idea tu datang tetiba, so aku main taip aje laa apa yang aku rasa aku nak taip.

Bosan itu satu nikmat. Sapa setuju? Sila teruskan membaca. Tak setuju? Anda bolehlah menekan butang 'x' yang berkaler merah kat sisi kanan laman ni. Whatever...

Bosan memang nikmat yang orang mungkin tak perasan. Cuba kita tanya kat bebudak ofis yang sentiasa busy dengan keja depa, sempat tak depa rasa bosan? Mestilah tak sebab banyak kerja. Melainkan kalau depa tu dah muak dengan pekerjaan depa. 
Katakanlah orang tu designer, waktu depa rasa bosan, depa konfem akan design something. Tak ke nikmat?
Kalau orang yang memang dah tak tau nak buat apa, yang tahap mati kebosanan kononnya, paling dahsyat pun dia akan tidur. Bukan nikmat ke dapat tidur?
Aku pun tak faham kalau ada orang bunuh diri disebabkan terlampau bosan. Tak ada life ke?

Kalau diikutkan, mana ada istilah mati kebosanan kalau semua orang hargai setiap detik yang berlalu dalam hidup. Ala-ala macam esok nak mati. Cenggitu laa. Tapi berapa banyak manusia yang rasa cenggitu? I mean, yang rasa esok nak mati, esok nak mati. Ada ke?
Cuba bayangkan kalau kita duk sebut-sebut pasal kematian depan orang yang kita sayang, konfem depa akan cakap, "Isy, apa ni tetiba cakap pasal mati? Dah puas hidup apa?"
Tak pun, depa akan cakap, "Hidup mati tu Tuhan yang tentukan. Yang kau duk kalut pasal mati tu kenapa?"
Bagi yang agak emosi sikit, dengan sebaknya akan berkata, "Janganlah cakap macam tu. Setiap perkataan tu doa, tau. Kang mati betul-betul, aku jugak susah" and so forth....

U-turn balik kat part bosan or bore/boring, apa sebenarnya yang membuatkan kita meluahkan perkataan "BOSAN" dan "BORING"?
Pertama, mungkin kita rasa banyak sangat masa terluang dan kita totally tak tahu nak buat apa. Maka, secara automatik mulut kita akan melafazkan "BOSAN" dan "BORING BETUL".
Kedua, kita dah muak dengan perkara yang selalu kita lakukan. Dan kita akan merungut, "tak ada kerja/benda lain ke? Aku dah bosan mengadap kerja/benda ni..."
Ketiga, aku tak ada idea. Seriously. Okey, ini boring.

Macam mana kita nak outcome bosan dalam hidup ni, terpulang kepada individu laa. Coz semua orang tak sama. Aku mungkin menghilangkan boring dengan merapu sensorang depan PC. Tak pun makan. Itu aku laa.
Ada sesetengah orang, depa akan g shopping. Pada aku, shopping tu boring coz buat penat badan serta mengkopakkan poket. Kalau poket berkepuk, tak kisah laa.

Ada juga yang rela tidur, ternganga depan tv dan sebagainya. Hakikatnya, bosan tu tak pernah lari dari hidup kita. Iya ke? Kut.
Bagi aku, bosan tu sebenarnya berpunca daripada sikap tak ingin ambil kisah tentang sesuatu perkara yang tak menarik pada pandangan seseorang. Mungkin juga bosan tu berlaku di sebabkan sikap enggan melakukan apa-apa sehingga menimbulkan bahan kimia dalam otak yang mendorong kepada rasa bosan.

Rasanya, dah terlalu panjang aku diskus pasal bosan itu nikmat. Korang pun dah naik bosan membaca, kan?
Before aku blah, aku wish Selamat Menyambut Hari Natal kepada seluruh penganut agama Kristian. Hepy new year tu nanti-nanti laa. Tunggu detik tengah malam 31 Dis 2011 akan datang. Itu pun kalau aku sempat update, insya-ALLAH...
Farewell.

Friday, December 23, 2011

Sekadar Mengupdate

Fuyooh....
Setelah sekian lama <lama laa gak> aku tak mengupdate menatang nih, akhirnya hari ni aku dapat gak update blog ntahapapa ni even peminat blog ni <cheh! perahsan> tak derk laa seramai peminat blog zack zukhairi...
Tak kenal sapa zack zukhairi? Cuba try test bukak blog nih http://zackzukhairi.blogspot.com/

Dan yang membaca ni pun directly bukak tab baru, g tekan nama zack zukhairi. Eh, dia memang wujud ok. Aku salah sorang peminat blog dia, tapi dia dah lama giler tak update. Rindu woo...

Susah nak mengupdate blog kalau tak ada PC sendiri, laptop sendiri or broadband sendiri. Aku tak caya dengan wifi. Dalam CSI New York ada kata yang guna wifi ni, senang kena hack. Aku tak tau laa sejauh mana kesahihan dalil yang di katakan oleh Mac Taylor tu. Try laa sendiri.

Okeh, aku blah laa dulu. Malas nak meraban kat sini. Kalau ada segala kelengkapan untuk mengupdate blog ni, okey gak. K laa, aku blah. Sekarang.

Saturday, December 10, 2011

BOSAN!!!

Aahh... sudah!
SPM dah abis dan aku pon duk melangut kat umah macam orang yang dah tak derk harapan ntok idop. Bezanya aku still bley idop.
Bila tengok iklan vacancies here and there, rasa macam nak isi aje semua vacancies tu. Problemnya, bila fikirkan bab pakaian, transportation dan yang penting sekali, waktu solat, terpaksalah batalkan niat tulus aku tu.
Ingatkan nak cari kerja dekat-dekat umah, senang balik jalan kaki, tapi yang ada, full time aje. Yang part time, licin dah. Habuk pon tarak. Hampeh!

Dan perangai masa taun-taun sebelumnya pon berulang. Disebabkan tader kereje yang perlu di kelam-kabutkan, maka jadual harian pon jadi tongkang pecah. Mampos arr...
Nak nengok tv pon, hmm... citer yang ada pon sama aje dan takkan abis selagi astro atas bumbung umah aku terima siaran dari satelit. Hmm... boring!!!

Bila surf internet pon, macam lah ader orang nak join sembang. Plus, aku bukannya suka sangat ngomen kat dinding orang. Shegan laa wey! Maybe zaman ntok aku aktif ngomen dinding orang belum sampai kut. Bak kata orang dedulu, belum sampai seru. -muahahahahahaha-

Ader blog pon, jarang update. Ader pesbuk pon, aku duk layan game aje. Manusia? Aku nengok aje laa. Nak ngomen, kang ada terlajak kata ke tersilap taip ke, buat tebal muka aje bila manusia-manusia yang turut ngomen kat situ ngungkit kisah dalam pesbuk tu. Malu I tau! -swear, malu siot!-

Sudah nya, sanggup kerja part time jadi jaga. -hehehehe-
Saja nak update blog sendiri. Nak harapkan orang, macam depa tau password. Kang ntahapapantah yang depa post, niaya aku!
Ingatkan dah abis SPM, bley laa aku nak kumpul duit ntok blaja driving. So far, duit yang aku simpan slama ni kuar ntok menatang lain ada laa! Lagipon skarang orang cakap, blaja driving dah naik harga. Hmmm... duit lagi!

Aaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!
Kenapa lah aku idop zaman ni?
Zaman yang setiap detik adalah wang. Kalo aku idop zaman pemerintahan Saidina Umar kan best. Hurmm... maybe kalo aku idop zaman tu pon, aku merungut gak kut ntok idop zaman nih. Aahh... whatever!

Dah lah hari tu aku nak beli no. pin upu depa bsn ckp dah tutup. What?! DAH TUTUP?
Yup, dah TUTUP! Depa akan bukak balik 9 JANUARI next year.
Dan waktu tu aku rasa macam nak cekik aje minah kat kaunter tu yang bagitau aku cenggitu. Ada ke patut?! Paper aku leklok dah abis, depa g tutup plak pembelian no. pin upu tu. Sakitnya hati!!!

Hmm... nak plan macam-macam pon, sekadar "Insya-ALLAH", takkan menjamin sesuatu plan tu berjalan. Lainlah kalo aku ni anak menteri. BTW, anak menteri/datuk/tan sri/dato' tu kaya sangat ke? Aku heran btol laa. Kalo aku anak menteri pon, tak tentu g aku dapat idop cenggana aku idop cam hari ni.
Kalo aku punya duit sendiri/elaun tiap-tiap bulan, senang ckit ntok aku nak g memana. Nak blaja driving ke, nak jolifoya <berjoli & berfoya> pon jadi je... Dan sumer tu takkan berlaku coz of 'kalau/kalo'.

K arr... Penat laa plak belakang aku ni. Esok lusa, tak sure g dapat update ke idak menatang nih. Even tadak peminat, kita mesti slalu update. Cheh! Buang karan. Tunggu arr aku ada laptop/PC sendiri kat umah sendiri. Tadak laa orang nak soseh-soseh pasal aku jadi jaga or aku g buat 'popcorn' tetengah malam/dinihari.

Thursday, September 15, 2011

~Masih Di Langit~

Hmm... tak tau nak tulis apa. Aku suka sangat hari hujan cenggini, lepak sensorang depan menatang nih, tetengah malam. Bebas what? Aku mana suka buat kerja orang tengok. Kang orang cakap, aku ni over rajin lah pulak... Sedangkan, apa yang aku buat, ntahapahapantah, macam lah orang kisah pasal aku.

Patutnya aku sangat berusaha study sampai bersepai segala cerebrum aku nih. Tapi, aku sekarang? Hampeh. Nak kata aku ni pandai, so far, aku still tak boleh kalahkan Kelv. Well, buat apa melompat tinggi sangat sekarang ni, perlahan-lahan dah lah. Lompat tetinggi kang jatuh gegolek bukan sedap woo...

Apa lagi nak rapukan ni? Okeh, Jumaat ni cuti tapi chegu buat xtra kelas daa. Tak apa, orang bagi ilmu free, kita amek lah seikhlasnya... Then, lepas xtra kelas, terus ciao g Bintulu. Pheww! Punya rindu aku kat Bintulu, tapi baru minggu ni ada hati nak g sana. Itu pun atas alasan yang sangatlah hampeh. Tak pe, kita kan masih bawah umur, redha aje lah atas segalanya... Ayat tak boleh blah sungguh!

Lepas tengok 2PM dengan tarian macamnganpa tu, senak urat perut aku nih. Try lah tengok I'm Your Man kat utube. Bila dengar lelama, boring lah pulak. Cheh, bukan semua lagu kalau dengar lelama, bebanyak kali memang akan jadi cenggitu ke? What, what and whatever! <'Awkward'>

Oh ya, jangan lupa nengok 'I Remember' nyanyian Bong Yong Kuk. Meleleh tu taklah kut. Tapi ada tacingtacing punya feel bila menengoknya. Adoo... kalaulah paper aku nanti ada kuar soalan berkaitan dengan MTV ke, Miss Universe ke, JK hits ke, kan senang seteret aje pointer aku. Heh! Perasan!

Bila nengok orang g bercuti, terhingin lah pulak. Bak kata aku pada orang yang selalu mendengar aku menyebutnya, semadi sekda duit <ini adalah bahasa Sarawak, jgn menyebutnya sesuka mulut anda>. Means, kalau aku ada duit, konfem nya aku tak lekat kat umah. Ye lah, dah ada duit... Dream on!

Orang cakap,  jangan amalkan study last minute. Bukan nak berlagak, tapi otak aku ni memang pesen yang senang dapat kalau study last minute. Kita tengok sampai bila hipotesis 'semakin tidak belajar, semakin tinggi markah' boleh di jadikan panduan. Penghujungnya, konfem lah, 'hypothesis is REJECTED'. Tapi hipotesis tu accepted aje bila dengan aku... ^o^

Monday, August 1, 2011

Selamat Berpuasa

Bismillah...

Actually, aku patutnya dah terbongkang tidur pada wewaktu cenggini. Nak wat cenggana, hati ni dok suruh update menatang ni semenjak aku dapat tau yang esok (in fact, hari ni) puasa. Punya lah hampeh aku ni, sekarang baru ada masa nak update.

Kepada seluruh umat Islam di muka bumi, aku nak ucapkan selamat berpuasa, selamat bersahur, selamat berbuka, selamat bertarawih dan selamat bermoreh. Banyak betul selamat nya... Tak lupa juga, selamat beramal ibadat.



Dalam bebanyak lagu untuk bulan puasa, aku sangat suka pada satu lagu ni (kalau pernah dengar la...) Lirik dia... aku pun speechless. Hmm... bila aku nyanyi sensorang, rasa sebak tetiba. Nak nangez pun ada. bagi aku, lagu ni quite touching la. Well, sesama lah kita menilai...


Bulan Ramadhan, segala-galanya terbuka luas
Rahmat dan berkat terbuka luas dimana-mana
Keredhaan-NYA luas terbuka sepanjang Ramadhan
Keampunan-NYA luas terbuka malam dan siang

Pahalanya mencurah-curah bagaikan hujan lebat
Ia digandakan dibandingkan di bulan biasa
Rahmat ALLAH melimpah ruah
Kepada siapa yang menginginkannya

Tapi mampukah kita memperolehi itu semua?
Tapi layakkah kita mendapatkannya?
Kita kah orang yang memperolehi keistimewaan itu?

Kalaulah di bulan Ramadhan itu
Lahir kita sahaja yang meriah
Di sambung pula dengan pesta makan dan minum
Fikiran dan jiwa kita tidakkan berubah

Oleh itu keistimewaan Ramadhan bukan untuk kita
Keistimewaannya adalah untuk orang yang bertaqwa


Sama-samalah kita menilai diri memasing. Orang selalu cakap, kubur masing-masing, tapi tak salah kalau kita nak tolong cerahkan, lapangkan kubur orang lain, ye tak?

Well, sebelum mata aku juling ngadap mentang ni, baik aku blah dulu.
Sekian...

Monday, July 11, 2011

8mat?!


Demi add math, aku sanggup tak tidur malam (dan meng'update' menatang nih). Esok deadline (in fact hari ni), memang la kelam kabut. Mana tak serabut, kita dah buat cecantik, lek-lok, tetiba orang copy (siap ada yang petak-petak fotostat!) daripada group aku punya kerja! Tak ada otak what ..?

Hmmm... kalau cenggitu, baik tak yah laa. Usaha kita, penat lelah kita, sedap aje orang ambik. Tak bayar pun (even aku sendiri search kat google). Ye laa, at least kita tunjuk la sikit kita punya usaha untuk sebuah kejayaan. Daripada tak ada langsung? Itu memang hampeh laa.

Kalau ikutkan hati, dah lama aku lempang muka manusia itu menjadi lempeng. Itu orang, suka makan sambil berak, sebab itu suka tikam belakang. Hahahaha... kan dah masuk dialog Soffi Jikan kat dalam entri nih.

Bila aku tengok hidup sesetengah orang tu, tak adalah macam hidup aku. Tapi, aku tahu yang aku seharusnya sangat-sangat amat berterima kasih dapat taraf hidup yang cenggini. Miskin idak, kaya pun idak. Cukup-cukup aje (walaupun aku tau, istilah "cukup-cukup" tu tak sesuai untuk aku)

Ada makhluk tu, lucky tahap apa, aku pun tak tau, dapat family yang supportive, pulak tu dapat jadi orang femes (siapa taknak?) Well, bila aku fefikir balik, tak guna jugak jadi orang femes kalau .... ? Entah la. Orang cakap, tak elok judge orang based on first impression kita. Iya lah, kita ni siapalah sangat...

Tinggal berapa bulan lagi sebelum aku berdepan dengan menatang tu. Pulak tu, ada lagi National Service...? Nak kata aku taknak ikut program tu, apa alasan aku? (itu pun kalau nama aku kena laa...) Aku malas nak mengharap sangat benda yang diluar jangkauan aku. Just expect the unexpected. Reda aje laa... -_-'

Ni dah nak tengah Julai. Surat dari AFS, still tak da kabo. Aku tak tau la posmen tu reti ke idak cari umah aku. Kalau ikutkan hati, mahu aje aku book sendiri open ticket untuk diri sendiri. Ok what? Daripada beli tiket memahal then tetiba cancel cenggitu aje. Tak ke sayang tiket memahal tu? What the ....?

Aku baru ziarah AirAsia punya online booking ticket. Cecuba nak intai tiket untuk 22hb nanti, tetengok tiket untuk pergi dah RM221, balik pulak RM172... both ticket equal to RM393. Itu adalah harga excluding taxes and fare! Haiyo... bila aku jenguk kat MAS pulak, RM648 including taxes (untuk pergi dan balik). Ooo...key... aku tadak duit! v_v

Rerasanya, kalau book last minute, dapat tak harga yang sama? Aku manalah tau pasal book-book fly ticket ni... Kalau pesbuk, Insya-Allah...

Merapu tak tentu pasal tetengah malam, memang best! Caya la. Coz tak ada orang kacau, sume orang tido dan aku ...? Bertukar menjadi burung mata panda... hahahahaha... tak pun kelawar. Aku blah dulu untuk melangsaikan kerja yang deadline nya hari ini 11 Julai... Wassalam...

Thursday, April 7, 2011

Teng Xue Rong @ Nurliza Dalam Kenangan


Hmmm... semuanya berlaku hari ni macam dalam mimpi, drama, novel, filem dan cuma sebuah penipuan. Yang aku tahu, sekarang mata ni bengkak. Tak pernah seumur hidup aku, hilang orang yang terdekat, yang lebih muda daripada aku. God!!!


Ceritanya cenggini...


Tahun 2010, aku ngan adik aku masuk situ. Aku tau yang adik aku kawan dengan arwah. Tapi, sejak bila adik aku rapat dengan arwah, aku tak sure sangat. Bagi aku, sesiapa yang berkawan dengan adik-beradik aku, konfem kawan aku jugak. Aku kenal arwah, macam tu - macam tu je. Aku tau siapa nama dia, birthday dia, serba sedikit aje lah... tak banyak. Yang tak banyak tu pun, dah cukup membuatkan aku menangis gila pagi tadi...


Menurut mak arwah, arwah memang dah sakit dari kecik lagi. Tapi pihak hospital tempat mak arwah lahirkan arwah, lambat detect penyakit arwah. Masa mak arwah balik kampung dia (masa arwah darjah 4 & 5), arwah selalu sakit. Mak arwah bawa arwah pergi hospital, pihak hospital dapat tahu yang arwah ada masalah dengan jantung. Tapi, doktor cakap, darah arwah dah bercampur dan pihak hospital tak dapat buat apa-apa dah. It's too late. Doktor pun cakap dengan mak arwah, yang arwah cuma dapat bertahan selama tiga bulan.  Mak arwah pun reda aje lah time tu.


Alhamdullilah... arwah masih dapat bertahan hingga pagi tadi (070411). Yang sedihnya, mak arwah sendiri cakap kat bekas guru kelas arwah yang masa arwah tinggalkan dia pun arwah tak nak dia ada kat situ. Arwah nak sangat makan pau sayur kegemarannya. Masalahnya, kedai belum bukak lagi. Lepas tu, ayah tiri arwah cakap kat mak arwah, balik dulu. Siap-siap untuk stay semalaman kat wad, temankan arwah. Mak arwah pun balik. Kembali ke hospital, mak arwah pergi lah beli pau. Tapi, tak jadi beli sebab doktor cakap yang arwah dah pergi. Mak arwah pun lari pergi naik ke wad. Mak arwah cuba panggil arwah, tapi arwah tak jawab.


Kami, kawan-kawan arwah, baru dapat tau yang arwah dah tak ada lepas habis waktu rehat. Itu pun melalui orang lain. Bukan daripada cikgu. Semua cikgu tau yang arwah dah tak ada, tapi bukan nak maklum kan pada yang rapat dengan arwah. Sampai hati cikgu buat kami macam tu. Selaku kawan, aku dengan krew-krew drama(kebanyakannya bekas kawan-kawan sekelas arwah) pergi serbu bilik pengetua.

Dekat-dekat pintu pagar, cikgu drama kami tahan.
"Nak pergi mana ni? Siapa izinkan kamu semua keluar ni?"
"Kami nak pergi tengok kawan kami cikgu."
"Iya lah. Dah minta izin? Dengan siapa?"
"Kami minta dengan pengetua, cikgu. Dia yang suruh kami pergi tadi..."
"Betul ni? Hmm... Berapa orang kamu pergi ni?"
--- sesi kira mengira ---
"Ok, pergi lah. Jangan jalan asing-asing, k? Lintas jalan ramai-ramai. Takut apa-apa jadi nanti. Lagi satu..."
"Apa lagi cikgu?"
"Dah... pergi lah. Tunggu lagi buat apa?"
---  ketawa   ---
"Apa lah cikgu ni. Main-main lagi... Thanks, cikgu."


Sampai kat hospital, kami nampak van jenazah dah on the way ke bilik mayat.
"Wei, cepat lah! Van jenazah dah datang dah. Nanti tak sempat kita nak tengok dia."
Kami pun lari ke bilik mayat tempat van tu berhenti.


"Mak cik, tumpang tanya, ada Teng tak kat dalam? Nurliza, Nurliza..."
"Ada... Yang ni kawan korang. Yang ni Nurliza."
"Betul ke?"
"Betul..."
"Mak cik tu cakap, tu Teng. Macam tak percaya saya."
--- yang masuk dalam bilik mayat waktu tu, mula nangis termasuk aku  ---
"Pak cik, boleh bukak tak penutup tu? Kami nak tengok dia, pak cik..."
Geleng
"Dah di tutup dah, nak"
--- menangis kesal coz tak diberi kesempatan kali terakhir  ---
Kami pun hanya melihat arwah dibawa keluar dari bilik mayat dan di masukkan ke dalam van jenazah.


Kat sekolah, bekas guru kelas arwah, antara yang terawal dapat berita tu, cerita kat kami...
"Sampai saat nafas terakhir dia pun, dia masih lagi minta doktor tolong selamatkan dia..."
"Apa yang cikgu dapat daripada kematian dia ialah dia nak kita jadi orang baik selama hidup kita. Buat yang terbaik untuk diri kita sendiri. Kalau dia ada pun, mesti dia cakap benda yang sama kat kamu semua..."


Aku teringat yang pagi tadi, aku ada bergurau dengan adik aku dan kawan dia. Kawan dia nak pergi pertandingan syarahan. Tapi tak tahulah kenapa aku tetiba mengucapkan ayat surah Yaasin yang maksudnya "Sesungguhnya keadaan kekuasaan-NYA apabila menghendaki DIA menghendaki adanya sesuatu, DIA berfirman kepadanya : 'Jadilah engkau', maka jadilah ia..." -Yaasin : 82
Aku terfikir, kenapa aku sebut ayat tu, ek? Spontan tu!
Sejak dua tiga hari yang lalu pun, adik aku selalu nyanyi nasyid Hijjaz yang bertajuk "Kau Sahabat Kau Teman"
Kenapa baru sekarang aku sedar semua tu?


Sampai sekarang, aku masih teringatkan arwah. Tapi orang cakap, let bygones be bygones... Cakap tak sesusah berbuat. Kenang daku dalam doamu, lupakan daku tika solatmu. Tak guna kalau kita mengenangkan si mati tanpa menghadiahkan al-Fatihah // Yaasin. Patah tumbuh, hilang berganti. Mungkin ada yang cakap, tak semua orang yang hilang dapat diganti. Maka dengan itu, jadi lah seorang yang tak boleh di ganti kehilangannya.


Ada orang pernah cakap kat aku, orang baik, selalu mati awal. 
Aku tanya balik kat orang tu. Kenapa?
Sebab Tuhan kan sayang orang baik, jawabnya. 
Aku pun cakap lah, ya tak ya jugak kan? Orang jahat selalu panjang umur coz Tuhan masih bagi kesempatan untuk dia bertaubat. Malangnya, orang jahat selalu lupa yang dia tak boleh lari daripada kematian macam mana dia lari daripada polis.


Banyak pengajaran yang aku dapat daripada kematian dia.
  1. Jangan putus asa untuk teruskan hidup demi impian diri sendiri.
  2. Hargai sebuah pertemuan kerana setiap pertemuan pasti akan berakhir dengan perpisahan.
  3. Taati ibu bapa selagi arahan mereka tidak bercanggah dengan syariat.
  4. Berbuat baik lah dengan sesiapa sahaja tanpa mengira rupa, warna dan segalanya.
  5. Buat yang terbaik untuk diri sendiri.

Terlalu panjang rasanya aku berceloteh. Aku sudahi kalam dengan wassalam...





Monday, March 14, 2011

Faedah Adanya Cuti



Pepagi lagi aku bangun dengan sebuah keluhan. Coz tak tau nak buat apa. Tengok-tengok, Older Sis ngan Younger Sis aku dah kuar gi mana ntah, aku pun tak tau.


-----BEBERAPA JAM KEMUDIAN-----

Sedar-sedar, depa dah balik. Dengan satu plastik 'Speedy' yang berisi CD Khurafat ngan Damping Malam. Huyooo... Lama dah aku ngidam citer ni sejak citer ni kuar panggung bulan-bulan yang lepas. Baru hari ni, aku berjaya menengoknya secara live! haha!

 


Perghhh!!! Memang sakit jantung aku nengok citer anak Datuk Yusof Haslam nih. Mana taknya, isyy... malas la nak citer. Tengok sendiri la, baru thrill! hahaha!

Lepas abis tengok Khurafat, lepak-lepak jap. Takkan la nak nengok citer hantu direct aje terus. Tak ke naya kalau kena jantung berdegup kencang sentiasa? So, kita kena la pause kejap. Aku pun bukak la channel 711. Eh eh, Junior MasterChef laa.




Aku pun, apa lagi... layan aje laa. Tengok la George Colamboris dok ngajar bebudak masak Fillet of Beef with Tomato Concasse, Roasted Garlic and Herb Butter. Perghh... jelez aku menengok bebudak yang jauh lebih kecik umurnya dari aku dok masak masakan yang aku sendiri pun tak pernah makan. Kalau la kat Malaysia ada tv show yang cenggini, kan bagus. Tetiba... iklan, aku pun switch la ke TV3, tengok Melodi kejap.

Balik-balik iklan, balik-balik iklan. Aku tukar balik ke channel Star World, lagi bagus. Abis nengok bebudak tu masak, aku mula rasa boring. Older Sis aku pulak dok bizi melayan lagu Hurricane - 30 Seconds To Mars. Aku tanya la kat dia... "nak tengok citer Damping Malam tak?". Aku saja nak nge'test' pendengaran dia. Sah! Pekak artifisial bak kata Syud. Beberapa saat kemudian baru dia jawab soalan aku. Aku usha aje la dia dengan tepon dia tu.

Lepas aku adjust benda-benda yang connect ke tv tu, butang play terjerit kebisuan tatkala aku menekannya. Aku pun melayan citer tersebut dengan penuh gangguan. Lagipun aku dah tengok preview citer ni kat Astro Prima hari tu.

Lepas tengok dua citer hantu Melayu tu, aku dapati, mesej yang sama pengarah daripada dua citer yang berbeza, cuba nak sampaikan.
  1. jangan amalkan ilmu yang menyekutukan ALLAH...
  2. kalau bertaubat, penuhi la syarat-syarat taubat yang korang boleh belajar daripada ramai ustaz yang bertauliah
  3. kalau rasa suka // sayang // cinta sesangat sangat amat kat seseorang, cuba dapatkan sayang // cinta dia dengan cara yang elok. bukan dengan menggunakan benda-benda yang tak sepatutnya dan yang akan mendatangkan bala kepada diri korang dan keluarga korang...
  4. cinta // kasih sayang yang tulus ikhlas, suci murni, putih lepak tak perlu di paksa coz tak ada paksaan dalam percintaan
  5. terima la seadanya keadaan orang yang ikhlas mahukan kita. kalau tak suka, jangan di hina, tolak dengan cara baik coz semua manusia ada perasaan... jangan sampai orang dendam dengan kita, sudah
  6. tengok sendiri dua citer kat atas, cari sendiri nilai moral yang ada dengan sebanyak-banyaknya!!!

Adoyai... sakitnya leher aku. Ngadap komputer ni, banyak keburukannya daripada kebaikan. Terasa nak tido la pulak...



Sekian saja coretanku untuk hari ini...


Monday, March 7, 2011

Terciptanya Langkah Pertama...



Cuti... siapa tak suka cuti? Cakap sikit sapa yang tak suka cuti. Medulla oblongata dah senget agaknya.
Aku? Aku bukan tak suka cuti. Cuma kekadang nyampah la jugak dengan cuti coz dia selalu datang time aku tak ada apa nak dibuat. Time assignment menimbun, jangankan batang hidung, bayang pun tarak! Hampeh betul cuti nih.

Sekarang kan cuti, boring giler aku dibuatnya. Tak tau nak buat apa. Makan bebanyak, rasa bersalah la pulak kalau berat badan bertambah. Tido lelama pun, kesian la pulak kat mata aku ni. Tak pepasal bengkak. Nak buat apa ek? Boring tahap fish fillet masin nih.

Maka dengan perasaan tak sabar, aku pun bukak la pesbuk.


Pun boring gak. Tak tau nak buat apa punya pasal, aku try test cuba laa bukak blog. Ye laa, selama nih aku dok baca orang punya blog aje. Aku pun nak buat gak. hahahaha...

Di sini laa aku mula melakar sebuah kisah. Kisah apa? Ntah. Aku pun tak sure coz kebizian nih kita tak boleh nak agak. So, kalau aku ada pembaca pun, jangan marah kalau aku tak update menatang nih. Sorry...


 Okey... Datz all. Time to sleep. Makan pun belum lagi nih. Sekian...